dimecres, 31 de gener del 2007

Fòssils vivents

No em refereixo avui a aquella gent ancorada en el passat, em refereixo al terme científic.

Els biòlegs entenem com a fòssils vivents aquells organismes que en l'actualitat presenten caràcters arcaics, és a dir, que es troben en moltes espècies fòssils, però que altres éssers vius actuals tenen només durant períodes embrionaris i acaben desapareixent perquè són substituïts per estructures més evolucionades.

No vol dir que aquests éssers, com la cassola de les Moluques o l'araucària tinguin una vida difícil o s'ho passin pitjar que els altres, no. Vol dir només que el tipus d'organització que presenten ha estat superat en la majoria d'éssers més evolucionats.

La causa de l'evolució es troba en canvis en el medi. Sobreviuen en un medi canviant aquelles espècies el material genètic de les quals és prou variat com per donar organismes capaços de viure en el nou medi. I els fòssils vivents, se suposa, no han evolucionat perquè el seu medi no ha canviat, o ho ha fet en poca mesura, respecte al que hi havia fa milions d'anys.

Tot això té a veure amb el correu web d'Xtec. Era el mateix que quan es va inaugurar el servei, ara deu fer més de deu anys. En aquell moment representava un gran avenç perquè un es podia llegir el correu des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa sense necessitat de descarregar-lo a un programa client de correu.

Però en aquest temps la web ha evolucionat moltíssim. Ens trobem ara mateix amb un servei de correu web potentíssim, que no esgota l'espai, que té etiquetes per classificar els missatges, fa un seguiment de les converses, té un xat associat i molts altres serveis. Estic parlant de gmail.

Gmail fa que el correu web d'Xtec semblés un fòssil vivent, aplicacions d'èpoques passades superades per la resta i ancorades en el passat.

Però vet aquí que aquesta tarda, quan he obert el correu web d'Xtec pensant en què fer dels més de 50 missatges que no puc descarregar a l'ordinador perquè encara és al taller, em trobo amb una renovació total. Em trobo amb un correu web que deixa l'anterior a l'alçada dels monotremes més primitius.

Quin tros de correu! Amb la seva Llibreta d'adreces, la possibilitat de crear carpetes i desar-hi missatges, un indicador del nivell d'ocupació dels 100Mb d'espai, un registre dels missatges enviats, correcció ortogràfica en els missatges sortints, etc. etc. No m'ho sé acabar.

¿Quin canvi en el medi ambient ha fet que el correu web d'Xtec evolucionés tan radicalment des d'aquest matí, en què s'arrossegava el trist fòssil vivent, fins aquesta tarda en què em trobo un aplicatiu 2.0 saltant a la vista? No ho sé, però espero que aquest mateix canvi
afecti en la mateixa mesura molts altres serveis d'Xtec. Per exemple, phobos.