Qui no ha fet servir les típiques fitxes de cartolina ratllada amb aquella doble ratlleta vermella a dalt de tot per prendre notes quan estudiava? Encara conservo les que em vaig fer per anglès amb plantilla, rotring i màquina d'escriure cap al 1989: abans de la informàtica.
Però ara les coses van per una altra banda. A més de llibres, s'estudia i es llegeix en pantalla tot visitant pàgines web. Hi ha biblioteques i llibreries digitals on es poden consultar llibres, fragments o veure els comentaris abans de decidir-se a comprar. Google book search, ibiblio (amb el Projecte Gutemberg) o la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes són exemples d'aquest tipus de llocs web amb llibres per consultar.
Ara bé, què hem de fer? Llegir en pantalla i apuntar en un trosset de paper? No cal, hi ha eines molt potents que ens faciliten el treball, com ara Zotero, una extensió per a Firefox que ha creat una universitat americana i que ha alliberat amb llicència OSI-Educational Comunity
Què fa Zotero? Dorm a la part inferior de la pantalla del navegador i desperta quan cliquem sobre el nom. Aleshores divideix la pantalla en 2 marcs: a la part superior hi ha la pàgina web i a la inferior el programet amb 3 columnes: la de l'esquerra permet crear "col·leccions" de referències bibliogràfiques, pàgines web, articles, etc. A la columna central hi ha el t´tiol de cada referència i a la part dreta, en un ordre jeràrquic ben lògic, els detalls d'aquella referència presentada en pestanyes: informació, Notes personal que hi podem afegir, fitxers adjunts, etiquetes (tags) per facilitar la classificació i elements relacionats. D'aquesta manera podrem guardar ordenadament tant referències bibliogràfiques com pàgines web que visitem.
Del capítol eines destacar la possibilitat d'importar/exportar les col·lecions d'una màquina a una altra mitjançant fitxers rdf (cap problema per anar de linux a window$). També es poden exportar a altres formats estàndards, com Dublin Core o, el més interessant, a BibTeX, i aquí enllacem amb LaTeX. Citar que es poden fer captures de pantalla, copiar i enganxar text d'una pàgina a les notes i un llarg etcètera de possibilitats de treball.
Què més dir? Que està totalment traduït al català, que és de codi lliure i que no cal instal·lar un altre programa a l'ordinador: tot queda incorporat al Firefox que, cada cop més, es converteix el l'eina informàtica més important de què podem disposar. Tal com diu la web del projecte: It lives right where you do your work — in the web browser itself.
La presentación en Madrid - "Sin presiones", Canarias dibujada (3)
-
*Miércoles, 16 de febrero de 2022*
Finalmente, cargado con mis libros desde Granada, me presenté en la *Librería
La Buena Vida* de Madrid el día anterior...
Fa 2 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada