dissabte, 29 de desembre del 2007

El futur d'Elgg

Com a membre d'Elgg.org he rebut un missatge de final d'any on aclareixen una mica el futur d'Elgg. Ha estat un final d'any un xic turbulent i els fòrums n'anaven plens: què passava a Elgg?

Per una banda Eduspaces, en un missatge minimalista, informa que el 10 de gener tanquen. Així que exporta el teu blog i baixa't els fitxers perquè pleguen, sense gaire més explicacions. I que gràcies per tot.

Això, i alguna conversa amb en Marc, que estava convençut que plegaven també a Elgg, em feia sospitar el pitjor. Diu en Marc que Elgg el va desenvolupar un que pensava que amb això de les comunitats virtuals faria els calés a cabassos, però que la cosa no li havia funcionat, així que ho deixava. És un risc que es corre quan s'usa programari lliure. Però també es corre quan se n'usa de comercial: què passarà quan en Bill Gates plegui?;-)

En aquest llarg missatge fan una mica de balanç de l'any. Explica que Elgg s'utilitza en una gran varietat de contextos, que al 2007 han alliberat 3 versions noves, que han fet una trobada presencial, la ElggJam 2007 i que n'estan preparant una altra pel 2008. També diuen que les noves versions d'Elgg s'estan fent a la mida de les necessitats i demandes dels propis usuaris i llista les característiques i novetats de la nova versió 1.0, tal com es pot veure al mapa de ruta.

Tot i ser un projecte de codi lliure, Elgg es va crear sota el paraigües d'una empresa, Curverider Ltd, però des del passat octubre el lideratge ha passat a mans de la comunitat. Hi ha un nucli de desenvolupadors, suposo que encara treballant per a l'empresa, però que accepten la col·laboració de programadors voluntaris que cobreixin la part on no arriben: pegats, temes, documentació, plugins, etc.

Després d'alguns testimonis personals sobre Elgg el missatge acaba en unes paraules de felicitació pel Nadal i l'any nou i amb un missatge clar: We are all looking forward to 2008 in which we'll see Elgg develop and mature at a higher rate than ever before. The large community involvement will guarantee a continuous discussion about the software, its purpose and directions.

Traducció al català: Elgg durarà mentre hi hagi una comunitat que li doni suport. Però cal que hi sigui.