dilluns, 20 de febrer del 2006

Quin susto!

Una cosa és un ensurt i una altra molt diferent és un susto, que espanta més. I això he tingut jo aquesta tarda: un susto. Estava jo tan tranquil·lament traduint, per segona vegada, el fitxer d'idioma ca del dfwiki del catanyol al català (dfwiki.php) i quan el tenia fet, just a punt de començar una altra feina, l'he penjat a la web corre-cuita. I me n'he oblidat.

Al cap d'una estona no funcionava l'entorn virtual. "Ha tornat a caure el servidor" ha estat el primer que he pensat, però una llumeta molt al fons de la meva consciència em dèia: Tu hi has estat treballant, a veure si l'has kgat? Però no podia ser, era un fitxer de llenguatge d'un mòdul que només jo faig servir i que si no es crida no té per què donar problemes.

Però hi he seguit donant-hi voltes, més que res perquè els usuaris anaven trucant i reportaven el problema. He recordat que el dfwiki permet fer un tipus diferent de "curs" a Moodle a més a més dels 3 clàssics (social, per temes i per setmanes). I resulta que el problema de l'entorn venia perquè tot i veure's la capçalera i les pàgines de perfil no es veia la part de "curs" de la pàgina. I com més voltes li donava més clar tenia que havia fet alguna cosa malament i que ho podria arreglar simplement treient del mig aquest fitxer modificat.

I així ha estat: per FTP he reanomenat el fitxer a dfwiki_canviat.php i la web s'ha tornat a veure sense problemes. He anat a veure el dfwiki i funcionava però amb la interfície en anglès. Aleshores i amb una mica de calma i precaució he revisat el fitxer modificat i, efectivament, he trobat 3 apòstrofs sense contrabarra (php marca l'inici i final de cadena amb l'apòstrof, aleshores per indicar que realment vols un apòstrof l'has de precedir per la contrabarra \'). Ho he arreglat, he revisat amb tota cura la resta del fitxer i l'he tornat a pujar per FTP: cap problema. La web seguia funcionant sense interrupcions i el dfwiki està traduït al català. Quin susto!

Què he après? Moltes coses. Primera: no s'ha d'anar amb presses. Segona, s'ha de ser molt curós quan es toca el codi d'un programa: és més fàcil kgar-la que encertar-la. I tercera que la informàtica té misteris insondables que mai entendré. Per exemple: per què els Marc Alier Boys no prenen com a punt de partida un fitxer dfwiki.php ja ben traduït?