divendres, 3 de febrer del 2006

eMule

Havia sentit a parlar molt de l'eMule però no acabava de saber massa bé com anava. Ara, amb l'ADSL, la cosa comença a tenir sentit per a mi. Es tracta d'un progrmaa que et connecta a un servidor, una màquina a la que es connecten, al seu torn, una sèrie d'ordinadors de particulars que comparteixen part del contingut seu disc dur. I què hi pot haver? Doncs de tot: imatges, vídeos, sons i documents de text.

L'eMule et permet escriure una referència a cercar, que tant pot ser una cançó com un text, i si està en algun dels milions d'ordinadors connectats en aquesta xarxa d'iguals et diu en quants llocs es troba i et facilita i gestiona la baixada tot programant-la en funció del trànsit, la proximitat, etc.

La idea és genial: no hi ha un únic lloc on anar a cercar fitxers, n'hi ha milions, tants com ordinadors formen aquesta xarxa. Ningú no hi guanya res, diners vull dir, sinó que es comparteix el contingut. De manera que en teoria pot ser un punt de recolzament de la famosa web 2.0. Ara bé, si es desvirtua, si només s'identifica amb saltar-se els drets d'autoria, la cosa pot anar a mal borràs. El temps ho dirà.