diumenge, 26 d’octubre del 2008

MoodleMoot 2008: s'ha acabat

Acabo de fer un document amb apunts de coses que m'han apassat aquesta MoodleMoot 2008 que es va acabar ahir a migdia. Com sempre són anotacions ben personals de com he vist aquest esdeveniment que tant esperava, del que tant esperava i de com de pressa se m'ha passat. Si feu clic aquí el podreu llegir en català,

Actualització 28.20,08: Amb l'empenta de Pedro Villlarubia ja el tinc traduït al castellà: haced clic aquí para ver los apuntes de la Moot en castellano.


També es poden llegir totes les presentacions i pòsters a la web de la Moodlemoot. A destacar les que he ajudat a fer. En primer lloc la presentació El sistema Moodle, on s'explica com muntar una campus virtual a base de programes de codi lliure i al voltant de Moodle. I el pòster Mahara i Moodle: un primer contacto on s'explica una primera prova de l'ús de l'ePortfoli.

A partir de la setmana vinent es podran veure els vídeos de les presentacions que s'emetien en directe. Però ara mateix ja es poden veure fotos de la Moot a Flicr.

M'ho he passat molt bé.

dimarts, 21 d’octubre del 2008

MoodleMoot 2008: ja és aquí

El dijous 23/octubre, d'aquí a 2 dies, comença a Barcelona la MoodleMoot Espanya 2008 . Amb més de 400 assistents, serà la Moot més multitudinària de la història.

Qui no s'ha pogut inscriure a temps encara té una oportunitat: la MoodleMoot Virtual. Allí, cada presentació disposarà de fòrum propi on discutir amb els autors/es tot el que sigui pertinent. Les principals ponències es retransmetran via streaming, permetent seguir l'esdeveniment a distància. A més, gràcies a Sclipo Live (videoconferència bidireccional) també podran intervenir en directe en les preguntes de les ponències i en els tallers de l'esdeveniment.

Existiran també fòrums de dubtes atesos per experts (Dr. Moodle), de trobada entre professionals, sobre temes variats (MoodleCamp), enquestes, bases de dades (Com uses moodle?...) etc. Podran accedir a tots aquests recursos en el curs Comunitat de www.moodlemoot.net No hi ha excusa per a perdre's la moot d'aquest any. Ens veiem (ja sigui en presencial, blended o virtual) molt, molt aviat.

Ja està aquí la MoodleMoot Barcelona 2008.

MoodleMoot Barcelona 2008


dijous, 16 d’octubre del 2008

Endevinalla

Avui, per un tema de feina, m'he passat a la competència i he estat tafanejant la web d'ATutor. Hi tenen una demo molt potent i plenament operativa, m'ha agradat molt. Si mai plego de Moodle em sembla que ja sé on aniré (Sakai no s'ajusta al que entenc per un entorn complet d'ensenyament i aprenentage, més aviat és un suport a la docència).

Doncs vet aquí que estava fent cosetes a la demo i veig la pestanya ePortfolio, faig clic i... a que no sabeu què se m'obre? Doncs sí: Mahara. Crec que serà l'estrella de la MoodleMoot 08.

Per cert, ja tenim Mahara lligat a Moodle i ben aviat podrem posar-lo en producció.

diumenge, 12 d’octubre del 2008

Gspace

Gspace és una extensió per a Firefox que aprofita les possibilitats d'emmagatzematge del compte de correu de gmail per a utilitzar-lo com a repositori on line on tenir sempre a mà els fitxers que més utilitzem.

Instal·lar-lo és tan senzill com instal·lar qualsevol altra extensió de Firefox (Fast Dial, PDF download, Better Gmail, etc). Només cal anar a la pàgina web del projecte, en aquest cas dins el projecte Fon i fer clic sobre Download, acció que descarrega l'extensió i la possibilitat d''instal·lar-la immediatament.

Un cop instal·lada ens demana de reiniciar Firefox i quan l'activem ens apareix una pantalla semblant a la de qualsevol programa d'FTP: a l'esquerra el nostre ordinador i a la dreta el servidor. El servidor, però, és en realitat l'etiqueta Gspace del nostre compte de gmail. Quan ens hi vulguem connectar haurem de deixar les dades del compte de gmail i a continuació treballar com si fos un FTP normal i corrent. En realitat, però, la transferència de fitxers es fa mitjançant l'enviament i recepció de fitxers adjunts a missatges de correu electrònic.

Molt enginyós i utilíssim per als que confien en google. No tant, però, pels recelosos del gran germà.

dijous, 9 d’octubre del 2008

No estic sol

Avui estava llegint el blog d'un company i he vist que no estic tan sol com em pensava. Fins ara em sentia com aquell ateu que ha d'anar a missa per compromís i es queda palplantat darrera de tot amb els braços creuats mentre els feligresos disfruten de la cerimònia, es donen les mans i s'alcen i agenollen quan toca. Però en llegir-lo m'he adonat que n'hi ha d'altres a la darrera fila de l'esglesia.

No coincideixo al 100% ni en la seva valoració ni, encara menys, en els comentaris. Però alguna cosa demostra: no estic sol, hi ha més gent que s'adona que alguna cosa grinyola, que hem passat de tenir un servei a pidolar engrunes. I això no és bo.

divendres, 3 d’octubre del 2008

Iron

No sé què deu pensar en Richard Stallman del nou navegador de Google, el Chrome, però estic segur que res de bo. És ben coneguda la seva quasi malaltissa por a confiar les seves dades, per insignificants que siguin, a una gran companyia. Jo no la comparteixo del tot aquesta por, encara que una mica sí, una mica en fa pensar en un futur on tot pot estar controlat per un "Gran germà" omnipresent i omnipotent. Però això de moment és ciencia ficció i és el que em fa pensar que costarà d'arribar-hi. Però està bé que veus com la de l'Stallman ens avisin i ens facin malfiar, no podem abaixar mai la guàrdia.

Chrome és un navegador encara en fase beta pel que aposta Google. Si voleu saber per què un nou navegador, aneu a la pàgina de Google. Jo em quedo amb el fet que Google, a través d'aquest navegador que  ens regala, pot rastrejar les pàgines per on naveguem i anem deixant petja. Què en vol fer, què en pot fer o què en voldrà fer amb aquestes dades no ho sé, però la malfiança de l'Stallman no em deixa indiferent.

Així que quan vaig veure que hi havia un navegador que funciona sobre la maquinària del chrome (que és de codi lliure) però sense el rastreig de Google, vaig animar-me a tornar a uindous (perquè encara no hi ha port per a linux) i provar-lo.

L'invent s'anomena Iron i l'ofereix una companyia informàtica alemanya. Ara mateix no té traducció catalana (s'ha perdut molt el català a Baviera) i em parla en anglès, però ja m'hi entenc.

La interfície és molt senzilla i distreu poc, és molt "zen", de forma que l'atenció es focalitza en les pàgines que visitem. Té un bon sistema de bookmarking i de pestanyes: es pot obrir un enllaç en finestra nova però en acabat arrossegar-la a una pestanya de la primera finestra. La veritat és que és molt senzill de fer anar i força potent. La casella de la URL permet escriure directament una paraula i fer que google (o un altre cercador) en presenti la pàgina de resultats.

Ja cal que Firefox es torni a posar les piles perquè la competència és ferotge i no estic parlant d'allò de l'interné-esplore. Estic parlant d'aquests chrome, Iron i, sobretot, de l'Opera, un navegador que estic utilitzant bastant després de les "petades" espectaculars a què em té acostumat el Firefox. Fins i tot el gmail a vegades se'm queda congelat al Firefox, per no parlar de les finestres emergents de la missatgeria de Moodle que em tanca completament el navegador. El que trobo a faltar a l'Opera és el català (idioma de menús i diccionari), però per la resta m'agrada força.