diumenge, 25 de maig de 2008

LaTeX en línia

Fa temps que li dono voltes a la possibilitat de compilar fitxers tex directament en un lloc web, alliberant així a l’usuari d’haver-se d’instal·lar res a l’ordinador.

Arran d’un missatge a la llista ES-TEX@LISTSERV.REDIRIS.ES en què un usuari volia saber com processar LaTeX en un ordinador que no fos el seu, han anat apareixent una sèrie de llocs web que ofereixen aquesta possibilitat, i en vull destacar un perquè realment és el lloc on compilar LaTeX en línia.

Es tracta d'un compilador LaTeX allotjat a la web de la Facultad de Ciencias de la UNAMexico i va sorgir arran d’un curs de LaTex que hi van fer. Al lloc s'hi poden trobar també diferents materials al voltant de LaTeX: documentació, programari, i una classe pròpia.

El funcionament del lloc és molt senzill, però potent:

  • de entrada hem de triar entre dues opcions:
    • redactar el document tex en el formulari de la web del lloc.
    • o bé pujar els fitxers tex, bib i d’imatge dins un fitxer comprimit zip
  • podem triar el tipus de document font: TeX, LaTeX (sortida DVI) o PDFLatex (sortida PDF)
  • també podem triar el format de sortida: DVI o PDF
  • és necessari que la codificació sigui utf8 perquè el seu servidor funciona així, fet que facilita enormement la gestió de llenguatges.
El cas més interessant és el de pujar un fitxer comprimit que pot contenir tots els fitxers d'un projecte: els tex, els bib de bibliografia i les imatges. Quan s'ha carregat el comprimit a la web el propi sistema demana quin és el document tex mestre que cal compilar i a partir d'aquí amb un clic, obtenim un resultat impecable.

Cal felicitar als companys mexicans per la seva dedicació perquè tot hi haver-hi altres llocs web que fan el mateix, cap ho fa tant bé com aquest. Val la pena visitar-lo i fer-lo servir.
Publica un comentari a l'entrada