- dimarts passat vaig fer la Conferència inaugural de la MootURV a Tarragona. El tema era Les edat de Moodle, el meu recorregut en l'ús de Moodle des del 2003 i, quan tocava parlar del futur, vaig dir el que crec que serà: Mahara. Diu en Xavi Suñé que era present a l'acte, que li va canviar la cara a l'audiència com volguent dir "Ara que conec Moodle, em venen amb un altre invent?" Després, amb les explicacions oportunes, la cosa s'aclarí, però el concepte ePortfolio i Mahara, el programa que el pot fer realitat de bracet amb Moodle, va quedar allà sembrat en terra fèrtil. Una professora de les Terres de l'Ebre que havia treballat l'ePortfoli amb Moodle va quedar força impressionada i interessada, en va demanar un, vaja. És clar, amb Moodle hi ha una feinada de por per obtenir els mateixos resultats que Mahara ens donarà amb un parell de clics (i moltes hores de feina, oi Bea? ;-)
- ahir dissabte es va fer la Jornada Espiral 2008, enguany dedicada a les xarxes socials. No és un tema en el que hi estigui molt ficat, però venia en Pedro Villarrubia i era una magnífica oportunitat de retrobar-nos, no solament amb ell, sinó amb tota una colla de gent amb la que sempre tens ganes de parlar. Així que deixant el cansament i l mandra me n'hi vaig anar.
Després del cafè hi hagueren 3 ponencies: la d'Aulablog, la de DIM amb un Pere Marquès molt mesurat, clar i entenedor i la bomba, la presentació de la xarxa edutac d'en Xavi Suñe. No sé per què (suposo que encara estava shockat de dimarts) va començar a parlar de Mahara i tothom aixecà les orelles. Què és Mahara? Què fa? És difícil d'instal·lar? Quina relació manté amb Moodle? Increïble.
A partir d'aquí tot el dia la conversa girà al voltant de Mahara. Vaig estar parlant amb força gent del tema perquè, és innegable, desperta interès. A més, i per reblar el clau, a la tarda en Fede Luque que parlava de xarxes socials en general va i torna a parlar de Mahara i d'Elgg com a exemples de xarxes que podem crear als nostres servidors educatius. I ja hi tornem a ser.
Ara que comencem a parlar de competències clau o bàsiques crec que tant Moodle com Mahara ens poden ajudar força. Tal com li deia al Jordi Vivancos: si Moodle ens pot fer canviar la manera d'ensenyar i aprendre, Mahara ens pot fer canviar la forma d'avaluar els aprenentatges.
No cal fer un examen puntual per veure què recordem aquell dia. Amb un eportfoli tenim el conjunt de feines d'un estudiant que ens permet veure l'evolució i desenvelupament al larg del temps. I no solament d'una forma lineal i aïllada. Podem veure la feina d'una persona en la nostra àrea però també en àrees veïnes i no sols d'engunay sinó d'altres cursos. Això permet el diàleg entre l'avaluador i a l'avaluat i demostrar a través d'evidències (o artefactes altrament dit tratos) què sé fer i com ho sé fer.
M'agrada Moodle i m'agrada el seu amic Mahara.
Ostres, i Elgg, què passa amb Elgg? Elgg és una excel·lent eina per crear xarxes socials que, de forma secundària, podem aprofitar des de l'escola. Però és que Mahara fa el que necessitem: crea un portfoli escolar i, de manera accessòria, permet crear xarxes socials. Però això és un plus, un complement que podrem explotar o no, però d'entrada Mahara el podem utilitzar directament en l'ensenyament.
1 comentari:
Estic d'acord, Joan, "el matí transcorregué agradablement" i la tarda també.
Tos plegats em vàreu fer descobrir coses que en prou feines coneixia pel nom -algunes ni això-.
Em va agradar veure a gent que ja coneixia&llegia, per la xarxa, i descobrir d'altres persones com la Conchi de Sevilla i el seu blog de P/5.
Ara esperarem, amb moltes ganes, la trobada del proper any.
Publica un comentari a l'entrada