dilluns, 19 de març del 2007

Petits avenços en tipus de lletra a LaTeX

Amb poc ímpetu, però sense aturar-me, vaig descobrint cosetes sobre els tipus de lletra, les "fonts" que diria aquell, a LaTeX. Ahir vaig publicar un article a cataLaTeX sobre el tema.

Amb els tipus de lletra passa una cosa semblant a les etapes dels moodlers. Hi ha un primer estadi que és fer servir sempre la mateixa lletra per desconeixement de l'existència de les altres, i en resulten textos tristos i sosos.

Però un bon dia es descobreix l'enorme varietat de tipus de lletra diferent amb què es pot treballar a l'ordinador i comença una maregassa de nous tipus de lletra allà on no convenen. Es passa per l'etapa Comic Sans, en la qual es fan fins i tot instàncies judicials amb aquesta lletra. Es componen textos marejadors amb massa tipus de lletra en títols i paràgrafs de manera que es fa molt difícil la lectura. I els resultats són pèssims.

Finalment la maduresa ens porta a utilitzar només un parell de tipus de lletra en un document. Pels títols una sans serif, tipus Helvètica, i pel cos del text una amb serif, tipus Times. Podem canviar el nom de la lletra i l'ordre (títols amb serif i cos sans) però prefereixo no barrejar massa més coses.

Hi ha un munt de lletres diferents tant amb serif (la New Century Schoolbook o la Georgia són molt boniques) com sans serif (la Trebuchet em té el cor robat) a utilitzar, però molts anys de lectura i la vista cada cop més cansada, em diuen que cal anar a trobar la simplicitat, a trencar la monotonia, però no a avorrir amb una "sarsuela" de lletres.