diumenge, 4 de març del 2007

Estònia: vot per Internet

Avui he llegit a Vilaweb que Estònia, aquell petit país bàltic del que ben poca cosa sabem, avui votava el seu Parlament per Internet. Sembla ser que Estònia, després de l'abandonament dels soviètics, era un país pobre i sense infraestructures ni indústria important. Per sortir d'aquesta situació van optar, molt sàviament, ara es pot veure, per una profunda tecnificació en lloc d'una industrialització mal feta. I se n'han sortit tan bé que ara mateix és un dels països que més i millor empra la tecnologia en totes les seves possibilitats: ensenyament, producció i, avui també, en la política.

Aquella vella dita d'un home un vot funciona si realment les coses són així, si un home (o una dona) només vota un cop i vota el que vol. Els estonians ho han resolt amb un document identificatiu amb un xip que el fa irrepetible i una doble contrasenya per votar des de casa i per Internet. S'han acabat aquelles imatges xarones de les monges sortint del convent de clausura per anar a votar. Ara ho podran fer des de la cel·la o la sala capitular, però amb l'ajut de l'ordinador.

I pensar que encara hi ha dinosaures que farien desplaçar la gent per tot Catalunya per anar a pagar 1'12€! País! Paisanatge!