diumenge, 28 de juny del 2009

Pandoc

Navegant pels diferents llenguatges de marques s'acaba anat a parar, es vulgui o no, a pandoc.

Pandoc és un programa que permet passar d'un llenguatge de marques a un altre amb una dificultat mínima. Una de les principals característiques és que, a partir d'un document de text pla amb les quatre marques del llenguatge markdown (que el propi pandoc expandeix) podem arribar a obtenir el document en diferents formats: HTML, S5 HTML (presentacions), LaTeX, ConTeXt, PDF, RTF, DocBook XML, OpenDocument XML, ODT, i el codi editable de MediaWiki, per citar els més populars.

L'edició del document font en text pla es pot fer amb qualsevol editor de text pla, com ara gEdit per Linux o Notepad++ per uindous. Amb gEdit comptem amb l'ajut d'un ressaltador de sintaxi que es pot descarregar i instal·lar al programa amb la qual cosa se'ns facilita l'edició:


La senzilla sintaxi de markdown la trobarem a la pàgina syntax de la web del projecte i la sintaxi ampliada que pot utilitzar pandoc a la seva web.

Pandoc afegeix les següents millores a markdown:
  • metadades al document (títol, autor, data).
  • notes al peu, taules i llistes de definició.
  • superíndexs, subíndexs i tatxadures.
  • codificació matemàtica de LaTeX i comandaments de LaTeX que permeten millorar taules, per posar un exemple.
  • Markdown dins de blocs d'HTML.
  • millores a les llistes ordenades: el número d'inici i l'estil de numeració són importants.
  • i d'altres
Podem descarregar pandoc per a qualsevol sistema operatiu, tot i que l'autor l'ha descarregat des del repositori d'Ubuntu amb l'eina Synaptic que li evita maldecaps (prou feina té amb les altres tonteries a les que dedica el poc temps de què disposa). La instal·lació es fa amb un parell de clics i ja tenim la bèstia preparada per actuar.

Què pot fer pandoc? Una llarga llista de canvis de format de documents que podeu trobar en la web del projecte. Però pels casos més comuns, i depenent del tipus de sortida en què vulguem el producte, hauríem de preparar abans algun fitxer que millorarà enormement el resultat que obtindrem.
Tot i la potència cada cop més gran dels ordinadors i dels programes, la senzillesa de programes com aquest, que potencien l'intercanvi de fitxers amb codis oberts, acabaran conquerint el cor de molts usuaris, com han guanyat el meu.

Ai! Se m'oblidava afegir que no cal descarregar-se res per provar (o utilitzar) pandoc. Podeu anar a la pàgina Try pandoc i jugar una mica amb les possibilitats de transformació i generació de formats.

5 comentaris:

Jorge ha dit...

no n'hi han ja prou llenguatjes de marques? pareix que no :-)

jo em quede amb el restructured text, te prou semàntica per a la documentació tècnica sense arribar a ser tan tedios d'escriure como el docbook i es pràcticament un estàndar

saluts!

admin ha dit...

Hola Xurxo: se me'n foten els llenguatges de marques, el més interessant és parlar-ne, oi?

Jorge ha dit...

home ja, alló de que "lo que mola no es que el melón salga verde sino el cachondeo que se monta"

Bé, després de emprar (i molt) el restructured, he acabat per agafar-li el punt i es poder fer publicacions web de l'estil de aquesta amb una coseta que es diu sphinx (que genera una eixida en LaTeX fins i tot).

bon dia

admin ha dit...

Mmmmm, fa molt bona pinta i promet. M'ho he de mirar amb calma.
Segur que en sents a parlar ;-)

Anònim ha dit...

Información muy interesante y muy bien resumida. Justo ahora estaba yo revisando las diversas implementaciones del Markdown (Maruku, Showdown, Multimarkdown, etc) y me estás convenciendo para tirar por el pandoc ;)