dijous, 28 de febrer del 2008

Instal·lació de LAMP a Ubuntu

LAMP és l'acrònim de Linux Apache MySQL PHP, les 4 lletres màgiques que fan que les pàgines web actives, com ara les de Moodle, funcionin.

Per a Uindous hi ha diferents sistemes, els més coneguts potser són WOS o Xampp que transformen una màquina en un servidor local de pàgines web actives i ens permeten fer proves dels programes més interessants: Moodle, Elgg, Dokuwiki, Joomla, Drupal i un llarguíssim etcétera.

Però i per Ubuntu (Linux)? Sota aquest sistema operatiu és on han crescut les grans idees i després, si de cas, han anat a uindous. Calia trobar com anaven les coses al cor de la bèstia.

A la primera consulta a Google ja he trobat una coseta senzilla que m'ha permès començar: cal anar al gestor de paquets synaptic i en lloc de fer una cerca per paquets anar a Edita -> Marca els paquets per tasques. Aquesta opció permet instal·lar tots aquells paquets que Ubuntu necessita per fer una determinada feina, com ara transformar-se en un servidor Lamp simplement triant l'opció LAMP server. Això fa que s'instal·lin els "grans" programes, els de l'acrònim, més les biblioteques que calguin. En acabat val la pena tenir un gestor de base de dades (la part més complexa de l'invent), per això he instal·lat phpmyadmin, la popular eina web de gestió de BD i taules.

Un cop feta la instal·lació he obert una pestanya del navegador i he posat http://localhost/ , i m'ha mostrat el contingut del directori, he fet clic sobre l'únic directori visible (apache2-default) i m'ha dut a http://localhost/apache2-default/
una pàgina en blanc on apareix el text: It works! (funciona!). Bé, alguna cosa funcionava. Aleshores he escrit http://localhost/phpmyadmin/ i vet aquí que m'ha aparegut la coneguda imagte del phpmyadmin en català demanant-me usuari i contrasenya del servidor de BD (root i en blanc per local és suficient). I ja hi som!

Ara m'esperen un munt d'hores de diversió ;-)

dissabte, 23 de febrer del 2008

El mes del llop

En euskera febrer (otsail) és el mes del llop (otso) perquè durant aquest mes els llops en zel udolaven pels boscos i muntanyes d'aquell bonic/petit país. No és que estigui en zel, però sí que udolo en aquest febrer lamentant-me com un llop del temps passat.

Enguany, com el passat, he dedicat una gran quantitat d'hores i esforços al curs telemàtic sobre Moodle. Tothom sap que els cursos telemàtics solen implicar un factor de correcció en el nombre d'hores que es pot xifrar en 1'5. Vull dir que si un curs certifica 60 hores, el profe i els estudiants en dediquen, com a poc, 60x1'5= 90 hores. Doncs bé, a les alçades que som, on devem portar unes 40 hores nominals, jo ja n'hi he dedicat unes 120.

Què implica això? Doncs que mirant enrere m'adono que aquest curs ha estat com un forat negre que m'ha xuclat totes les energies, les hores lliures i que m'ha impedit fer altres coses que per a mi també són interessants i valuoses.

Per exemple:
  • Anar a la piscina. He estat com 4 mesos sense poder-hi anar i així estic amb mals d'esquena diaris (un ja té una edat).
  • No he pogut publicar quasi bé res a cataLaTeX. El ritme d'un article cada 10 o 15 dies s'ha trencat i ha passat a ser un cada quan puc. Publicar un article és fàcil, però darrera de cadascun hi ha tota una feina d'investigació i proves fins a donar-ho per publicable.
  • Aquest mateix blog se n'ha ressentit perquè no solament ha disminuït el nombre de posts sinó també la qualitat. Quan un ha estat davant d'una pàgina en blanc esperant que es descarregui durant una infinitat de minuts, després difícilment li queda esma per investigar o provar coses noves i explicar-ho.
  • Moodle: tinc una bonica versió 1.9 instal·lada i esperant-me a ser provada i a traduir la part de qualificacions que és tota nova. Amb prou feines me l'he mirat per sobre i el desenvolupament no s'atura ni m'esperarà.
  • El wiki On se colga el dimoni on tracto de coses que vaig esbrinant sobre Moodle. Allà s'està el dimoni colgat. A més, li vull canviar la plantilla i ni temps tinc per buscar-ne una que m'agradi.
  • La lectura: vaig molt endarrerit i se m'acumulen els llibres per llegir. Ara m'estic amb els salmons al Iemen i, tot i que m'agrada, no avanço.
Per tant, m'he fet el ferm propòsit de no fer cursos telemàtics l'any que ve.

dimecres, 20 de febrer del 2008

Actualització a Ubuntu 7.10

Al portàtil hi tenia instal·lada la versió 7.04 (la Feisty fotre, que li deia) i ja feia dies que tenia l'avís per actualitzar-la a la darrera, la 7.10 Gutsy Gibbon (qui els posa els noms??). Però no ho feia per mandra i una mica també per respecte (no arriba a por). És molt empipador tenir un sistema ben afinadet on tot funciona i haver-lo de canviar amb la possibilitat que hi hagi coses que deixin de funcionar.

Però ahir al vespre em vaig armar de valor, vaig deixar el portàtil davant el router perquè el senyal de la wifi fos immillorable i vaig iniciar el procés d'actualització. Un avís deia que es podia trigar des d'un parell de dies amb mòdem telefònic fins a un parell d'horetes. Jo no sé el que ha trigat perquè me'n vaig anar a dormir cap a la una i només hi havia una tercera part de fitxers baixats. L'he deixat treballant tota la nit i aquest matí tenia un missatge demanant-me què fer amb els paquets obsolets; li he dit que esborrés.

Però he vist que dins els obsolets n'hi havia del texlive, lo más plus de LaTeX. Quan ha acabat amb èxit el procés d'actualització he anat a veure què passava amb el texlive i he vist que havien desaparegut alguns paquets que jo pensava estaven instal·lats. De fet hi vaig instal·lar el texlive complet i no entenc perquè ha retirat determinats paquets, com ara els tipus de lletra cm-super.

Bé, després he anat al gestor de paquets i he reinstal·lat, suposo que amb la darrere versió. Em queda provar-ho i veure què passa. Em queda pendent el tema de ConTeXt a Linux, a veure si me'n surto (a win no hi ha hagut manera)

dijous, 14 de febrer del 2008

El millor dels dos móns

Hi ha aplicacions que han nascut i s'han desenvolupat sota un SO i, amb el temps i a la vista de l'ús que se li pot donar, han creat un port per un altre (o altres) SO. Posem el cas l'Adobe Acrobat, nascut sota uindous el Sr. Adobe es va adonar que el seu producte el podien fer servir també els usuaris de Palm, de Mac o de Linux, així que han fet versions del producte per altres SOs. Jo no sóc programador (ni cosa de profit) així que no sé la dificultat que deu representar traslladar un programa d'un sistema a l'altre. Però en alguns casos els beneficis deuen de compensar els esforços perquè si no no s'entén.

El cas invers també es dóna: programes nascuts sota Linux que han passat a uindous. El Gimp o fins l'emacs són bons exemples. Recordo que fa un temps em vaig instal·lar a uindous el port pel potent frontend de LaTeX, el famós LyX, l'editor WISYIM (what you see is what you mean = el que veus és el que representa). No m'ha funcionat mai ni la meitat de bé respecte a com ho fa sota Linux.

Ara m'he instal·lat a Ubuntu el Filezilla, un projecte de programari liure nascut per a uindous. Per fer FTP des de l'escriptori d'Ubuntu hi ha el gFTP, però no hi ha manera de configurar una connexió SSH; en canvi, amb Filezilla és senzillísim.

Amb el programari lliure podem tenir el millor dels dos mons.

diumenge, 10 de febrer del 2008

Canvi de plantilla

Després de quasi 5 anys amb la mateixa plantilla, avui m'he decidit a canviar-la. He aprofitat el tema Round que proposa el propi Blogger amb una mica de hacking i ja la tenim llesta.

He afegit un parell de cosetes perquè sap greu de perdre-les. En primer lloc els vells comentaris d'HaloScan que eren els únics que em funcionaven a l'anterior plantilla, però que caldria anar substituint pel comentaris de Blogger. He de dir en honor a le veritat, però, que abans que Blogger oferís la possibilitat dels comentaris, ho feu HaloScan i que per això hi són. I l'altre canvi ha estat afegir la previsualització dels enllaços que ofereix Snap Shots.

Doneu-li un cop d'ull a la nova bitàcola a veure què us sembla, jo encara l'he d'acabar de posar a prova.

divendres, 8 de febrer del 2008

El futur de la bitàcola

Després de la pressió a què he estat sotmès des de la publicació del post passat diumenge, i que ha culminat avui mateix, he decidit que a partir d'ara aquest bloc només parlarà de:
  • Moodle and friends.
  • LaTeX and friends.
  • notícies curioses trobades a Internet.
Les opinions personals me les guardaré. Amb les coses de menjar no s'hi juga.

dimecres, 6 de febrer del 2008

Blog sonor

Per aquells mandrosos a l'hora de llegir blogs hi ha una solució senzilla: escoltar-los.

Sonowebs és un lloc web que ens permet incloure un "lector" de les entrades al blog de manera que tocant el botonet d'un mp3player puguem escoltar-ne el contingut. La veu és metal·lica, tipus robot, però com a mínim sabem que mai causarà mal a un ésser humà. Les lleis de la robòtica els ho impedeixen.

Ho he provat en aquest blog però com que és tan vellet em sembla que no conté el codi de blogger actualitzat i capaç de fer-ho. Seguirem investigant, de moment enganxo l'enllaç:



Veig que hi ha la possibilitat de generar codi php per altres aplicacions: per a Moodle, potser? Seria genial que els meus estudiants portessin les "lliçons" a l'emepetrele.

diumenge, 3 de febrer del 2008

Delenda est Agora

Hi ha matrimonis en què els dos membres són excel·lents persones, però que no funcionen com a parella. És el que li passa a Moodle i Oracle. Aquesta darrera setmana el servidor agora ha fet un pet com una gla i ha deixat de prestar el servei que se li pressuposava. I la raó de fons és que Moodle i Oracle, malgrat ser excel·lents programes, no s'avenen, no estan fets l'un per l'altre com es pot comprovar a bastament als fòrums de moodle.org.

Què podem fer? Perquè, és clar, estem en un punt en què Xtec s'havia proposat oferir als centres de tot Catalunya un servei de Moodle on cadascú tingués el seu espai virtualitzat i pogués administrar-se usuaris i cursos amb total llibertat.

Però amb l'estat de coses actual aquest servei promès no es possible. Així que tenim dos camins ben clars i definits:
  1. O bé s'ofereix el servei de Moodle, però sobre una altra base de dades.
  2. O, simplement, no oferim el servei.
Les coses estan així.

Què pot passar en el primer cas? Res, tot anirà perfectament. Moodle està dissenyat per funcionar amb una base de dades de codi lliure com ara MySQL (la que fa córrer Google i meneame, per posar només 2 exemples) o PostgreSQL, una BD que, diuen, és més escalable i adient per a grans quantitats d'usuaris.

Què pot passar en el segon cas? Res, tampoc. Qui s'ha entossudit en fer servir Oracle seguirà al seu lloc i fent servir Oracle i només la comunitatt educativa catalana no gaudirà d'un servei excel·lent com podria ser tenir un campus virtual per a cada centre educatiu.

Com que ara mateix no el tenim, a diferència d'altres comunitats autònomes de l'estat que ens han passat per davant en aquest i en molts altres aspectes, doncs no passara res, seguirem sense tenir-lo i a la cua en educació. Si ens vam haver d'esperar 5 anys a tenir blogs a Xtec, podem esperar-ne 10 o més a tenir moodle o el que sigui.

O potser no tant, perquè el centre que vulgui per menys de 150 euros l'any pot gaudir d'un servei comercial excel·lent on muntar tot el programari web que necessiti perquè el seu centre tiri endavant i sobrepassi en molt allò tan escarransit que el Departament ofereix en TIC. Si no us ho creiu feu una cerca a Google i us convencereu.

Una altra oportunitat perduda pel nostre país de ser capdavanters en educació. Ara, això sí, les poltrones que no es moguin.

Jo, contradictori com sóc, estic amb els apoltronats: Delenda est Agora, però per altres raons. No perquè estigui en contra de la innovació, sinó perquè penso que amb el mal servei que s'està donant ara el que s'aconsegueix és que el comú dels mortals pensi "Moodle no funciona" en lloc de "Xtec no funciona", que es la realitat.

Per això m'estimo més que no s'ofereixi un mal servei Moodle i que qui vulgui tenir-lo, malauradament, hagi de recórrer als serveis comercials.

I l'escola pública... doncs ja sabem, oi?

dissabte, 2 de febrer del 2008

Nou esquelet per a cataLàTeX

Al post del passat dilluns 28 de gener feia referència a l'actualització del programari de base del lloc cataLaTex, que és SPIP, un programari francès de codi lliure (logicien livre, que en diuen ells) molt potent, flexible i fàcil d'instal·ar. Vaig actualitzar el programa i vaig comprovar que la pàgina d'inici es veia bé, però els articles fatal: semblava que el full d'estils no es llegia o cosa semblant perquè la barra de navegació lateral quedava per sobre el text i el feia il·legible. Ho vaig deixar pel cap de setmana.

Ahir a la tarda m'hi vaig posar. La veritat és que feia molt de temps, quasi 2 anys, que no remenava les tripes d'SPIP i no recordava massa quins fitxers havia de tocar per obtenir un aspecte agradable. Així que m'hi vaig posar i no me'n sortia. A més, des de la versió 1.8, que tenia instal·lada, a la 1.9.2 actaul, hi ha hagut canvis substancials pel que fa als esquelets, que és com en diuen a SPIP de les plantilles, skins o templates.

Després d'una hora de remenar i no sortir-me'n vaig estar llegint un tutorials on explicava com instal·lar un nou esquelet a la nova versió, així que em vaig decidir i del mateix lloc d'SPIP me'n vaig baixar un i el vaig instal·lar. No estava malament, va funcionar a la primera, però era un xic complicat de modificar.

Vaig seguir buscant i al final en vaig trobar un que m'agradava i el vaig descarregar. És MiniGriSpip, el treball de FredoMkb un dissenyador francès, que l'ofereix sota llicència GPL des del lloc de contribucions d'SPIP.

Va ser una bona sorpresa que, un cop descomprimit, en resultés només una carpeta amb diferents fixers fàcilment identificables i modificables. El vaig pujar (s'ha de crear una carpeta squelettes a l'arrel del lloc i és on primer va el programa a buscar l'aparença) i va funcionar de seguida, així que em vaig possar a canviar el que no m'agradava (bàsicament alguna coseta de posició) i a acabar de traduir algun missatget que sortia en francès.

El resultat ha estat espectacular i ja torno a tenir cataLaTex en plena forma. Us convido a anar-hi i que el disfruteu.