Aquesta és una valoració molt personal sobre el desenvolupament de la MoodleMoot 2007 a Càceres. De les 48 hores que durà només en vam poder gaudir de 24, la resta se n'anà en viatges. Però foren 24 hores ben aprofitades.
Vam arribar a Càceres al migdia del dilluns 15, cap allà a la 1, quan ja havien fet la inauguració i en Martin Dougiamas havia fet la seva presentació (que espero veure aviat en vídeo). Mentre ens registràvem allà era ell, en Martin, m'hi vaig acostar i li vaig demanar de fer-nos una foto. Molt amable, accedí i després de fer-la començarem una animada conversa sobre la pressa amb què sortí la versió 1.7 (de la que no n'està gaire satisfet), els rols i la sort que té, com a programador, de tenir tanta gent que utilitzi i testi el seu programa. En Martin és un tipus molt accessible, xerraire, tranquil i amable. No m'estranya que m'agradi Moodle.
Després de dinar vam fer la presentació de la Secretaria, el mòdul de gestió acadèmica per a Moodle que han desenvolupat els Manrique i l'Elias i he documentat jo. La presentació va despertar força interès, més quan vam anunciar que qui volgués el codi el demanés: ja tenim 5 clients interessats. Després de nosaltres hi hagueren tres presentacions més de desenvolupaments fets per universitats sobre Moodle. En cada cas, com que els autors se n'oblidaven, els preguntava si tenien pensat alliberar el codi: en tots els casos digueren que sí, però no era una cosa natural que els sortís d'ells.
Reflexió: no m'agrada gens com treballen a les universitats. Suposo que es veuen obligats a investigar i publicar per seguir en la feina, però això porta a perversions del sistema com el cas que un departament no sàpiga què fa el del costat i tots dos estan treballant en el mateix. Una persona de la UOC va presentar un mòdul de Moodle que corregeix qüestionaris que pregunten per consultes a una base de dades (és un curs sobre BD) i no sabia que els de la UdG estan treballant en un mòdul de Campus per unir l'ACME i Moodle.
Li vaig comentar a en Martin que les universitats s'agafen a Moodle com un clau roent per fer desenvolupaments i noves característiques, però quan se'ls acaben els diners ho deixen estar tot i no retornen res a la comunitat. No és un treball que s'aprofiti, és un treball individual que només du a guanys personals i no ajuda gens a avançar. S'aprofiten del codi obert, del treball de la comunitat, per escalar posicions sense voler saber res del que hi ha darrera del codi obert: una comunitat que es podria aprofitar dels seus treballs. Però el seu egoisme o la seva manera de funcionar els impedeix ajudar la resta de moodlers.
Paralel·lament hi havia un taller d'en Martin Langhoff sobre Moodle networks, xarxes d'aprenentatge basades en Moodle. Segons en David, un membre de l'expedició catalana, molt interessant: no ho dubto gens. Una mala notícia: sembla que Catalyst deixa el desenvolupament d'Elgg. Sé d'una universitat que s'estirarà dels cabells (o no, ja li han vist el portafoli).
A la nit anàrem a visitar la part momumental de Càceres (val la pena anar-hi) i al sopar que muntava l'organització. De nou xerradeta amb en Martin i en Marc Alier sobre l'Nwiki: sembla que vindrà de sèrie amb el Moodle 2.0. Ja tocava!
L'endemà al matí hi havia la MoodleNoUniMoot, és a dir, la trobada de moodlers no universitaris on explicar els nostres avenços i problemes. De Catalunya en David Pinyol va presentar el seu Desert, un joc en PHP que lliura les qualificacions a Moodle i que dóna sentit a l'estudi de les mates del joves d'ESO: molt interessant. Hi hagué altres presentacions sobre com s'aplica Moodle a l'enmsenyament en diferents situacions: en un centre concertat de València, en un institut d'Elx, en un centre d'adults que fa Batxillerat a distància a Las Palmas de Gran Canaria, presentat per en Pedro Villarubia amb qui em van quedar ganes de parlar sobre com fan les coses per allà (em vaig oferir per fer-los alguna xerradeta ;-). En Juan-Rafael Fernández García, del CEP de Marbella-Coín ens explicà amb molt de detall el tema dels rols i com ho havia solucionat: dona gust sentir a parlar gent que en sap. Per acabar en David ens explicà molt ràpidament com havia plantejat l'activitat Taller a nois i noies d'ESO i com se n'havia sortit: des que havia traduït les ajudes del mòdul que el tenia aparcat per complicat, ara em plantejo fer-ne algun de taller.
Alguns assistents d'universitats es queixaren que el nom "NoUni" era una mica selectiu i els deixava fora. Potser sí, però tampoc teníem cap intervenció per part seva, semblava que venien a escoltar i no pas a participar-hi. Vam quedar que demanarem un raconet al curs Moodle en español per seguir en contacte i així, l'any que ve fer-la ben sonada.
En acabat de dinar marxàrem cap a Madrid i, de nou, ens perdérem les intervencions de la tarda de dimarts. Espero mirar-me-les bé a la web.
Conclusió: una Moot curta però molt interessant amb coneixences importants i una pila d'idees recollides. El poc mal gust de boca que m'ha quedat bé per part de les actituds d'alguns aprofitats. Però, què hi podem fer?
La presentación en Madrid - "Sin presiones", Canarias dibujada (3)
-
*Miércoles, 16 de febrero de 2022*
Finalmente, cargado con mis libros desde Granada, me presenté en la *Librería
La Buena Vida* de Madrid el día anterior...
Fa 2 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada