dijous, 1 de juny del 2006

La ràdula

Continuem amb les lapes, aquests moluscs que s'arrosseguen sobre l'estòmac, gasteròpodes que en diem. Perquè avui toca parlar de la ràdula, aquest petit òrgan quitinós que tenen a la boca tots els moluscs gasteròpodes i que els serveix per llepar, rascar i dur-se l'aliment, que troben al seu voltant, fins a l'aparell digestiu.

Algú podria dir que és ben trista la vida d'un ésser viu que ha de passar-se l'existència llepant per dur-se un bocí d'aliment a la boca. Però la natura, amb la seva immensa saviesa, ens demostra que és una estratègia força reeixida. Fa milions d'anys que funciona i permet alimentar-se, i de valent, a tot un gran nombre i varietat de moluscs.

llimac


Topt i això no cal remuntar-se al passat per trobar mostres de l'èxit d'aquesta estratègia de supervivència. Només cal mirar al nostre voltant per trobar força exemples d'animals que tiren de ràdula: lapes, cargols terrestres i marins i llimacs.