diumenge, 28 d’abril de 2013

10 anys —Part I: el blog—

Aquest any 2013 celebro els 10 anys de força coses: 10 anys d'aquest blog, 10 anys amb Moodle, 10 anys dedicant-me professionalment a l'elearning,... A vegades penso en com va ser possible això. I la resposta és que gràcies a una "beca", bé, més que beca a una situació provisional que —amb força visió de futur— vaig aprofitar.

Retrocedeixo al juny del 2002: m'acomiado de l'aleshores anomenat Centre de Recursos per a la Formació d'Adults El Mil·lenari on vaig estar dos cursos fent formació pel professorat a distància i semi-presencial, però fonamentalment a distància, amb uns mitjans completament amateurs però amb moltes ganes i molta empenta. Encara ara em trobo a vegades amb professorat d'adults que em diu: "Vaig començar a treballar amb l'ordinador gràcies als cursos que fèieu al Mil·lenari", tot un orgull per mi. Bé, la cosa no va anar massa bé amb l'aleshores directora, que volia imposar un cert control que a mi no m'acabava de fer el pes, i vaig plantejar a la Directora general que me'n tornava a un centre a fer de profe. Ella em va dir que no corregués, que ja em trobaria alguna cosa i vaig estar des del setembre del 2002 fins al febrer del 2003 fent la meva jornada laboral davant un ordinador connectat a la web, investigant què és el que es coïa en aquell moment, redactant un llibret que encara es troba a les biblioteques i, sobretot, investigant què estava passant a la xarxa. Aquesta va ser la meva beca de la qual encara ara n'estic traient profit.

Pels lectors joves o pels grans i desmemoriats cal recordar que aquell moment es produïa l'esclat dels blogs i fotologs, amb una colla de llocs web que oferien allotjament gratuït com ara aquest mateix blogger, blogia i molts d'altres. De bracet amb els blogs sorgiren els RSS, la manera més senzilla de seguir-ne les novetats. També es produïa una explosió de programes web basats en PHP i MySql com ara Xoops o molts altres gestors de continguts. El programari lliure començava a guanyar terreny en front del propietari i hi havia força activitat tant de creació com de publicació, era el moment àlgid de barrapunto.es. Finalment, apareixien les primeres publicacions periòdiques electròniques i el CENT publicava (i encara publica) l'Octeto, per mi una font constant de novetats i on vaig conèixer per primer cop la paraula moodle. Va ser el moment en què començava el pas des de les aplicacions residents a l'ordinador propi a les aplicacions a la xarxa a les que  tan acostumats estem ara.

Els blogs sorgien com bolets. El primer que vaig obrir va ser en aquesta casa, a blogger, quan encara era d'una empresa independent abans no fos comprada per google i oferia gratuïtament els seus serveis. Els meus principis van ser complicats, no solament des del punt de vista tècnic (no era tan fàcil configurar-los com ho és ara) sinó també per la funció que havia de tenir. A més, vaig escollir la modalitat de publicar les entrades no a la web de blogger (com passa ara) sinó a la meva web estàtica d'xtec. Em vaig posar en contacte i vaig conèixer una altra profa que ja estava de ple explotant l'ús didàctic dels blogs, la Bea Marín (@tallerbea) i realment em va ajudar força. Ara ella fa temps que ha renunciat a mantenir el seu blog i jo vaig fent el que puc.

Certament l'ús del blogs ha canviat força en aquests 10 anys, només cal repassar els arxius d'aquest mateix per veure com eren les entrades inicials, les de mig camí i les darreres. Des de l'aparició de twitter el seu paper —si més no per a mi— ha canviat i ara els blogs ja no tenen la immediatesa que mostraven al principi sinó que s'hi fan reflexions més pausades i duradores. Utilitzant un símil periodístic podriem dir que les piulades a twitter serien les notícies d'última hora mentre que els blogs serien els articles d'opinió i els reportatges de fons.


Publica un comentari a l'entrada