En aquesta segona entrada de la sèrie del desè aniversari parlaré de Moodle. L'agost de l'any 2002 en Martin Dougiamas va presentar a la comunitat el primer moodle però jo no en vaig sentir a parlar fins l'any següent, arran d'una notícia que va publicar Octeto, la revista electrònica del CENT de la Universitat Jaume I.
En aquell primer trimestre del 2003 jo anava darrera d'un LMS de codi lliure anomenat Bazaar basat, si no recordo malament, en Perl i que feia córrer el campus virtual de la universitat canadenca d'Athabasca. Era molt potent i feia moltes coses: fòrums, xats, correu intern, presentació de recursos, seguiment dels estudiants ... Fins i tot, amb el desig de tenir un campus propi, vaig entrar en contacte amb gent de la UPC per veure quines possibilitats hi havia d'instal·lar-lo i fer-lo córrer. Malauradament el preu excedia el pressupost previst i ho vaig haver de deixar córrer.
Afortunadament aleshores va ser quan vaig conèixer moodle. La primera notícia la vaig llegir també a Octeto i quan vaig veure a moodle.org la documentació sobre instal·lació, com que tenia una certa experiència amb altres programes basats en PHP i MySQL, vaig descarregar-me'l i instal·lar-lo en local, al meu ordinador, que aleshores corria amb uindous i on hi tenia un servidor Wamp (em sembla que usava EasyPHP). Al maig de 2003 vaig fer una instal·lació de moodle en local amb èxit complet, era la versió 1.0.9.
Una instal·lació en local de moodle, com de qualsevol altre programa social, té poca emoció. Com que la màgia es veu quan s'utilitzen els diferents rols (admin, professor, estudiant) calia entrar i sortir contínuament del programa i es feia difícil apreciar les possibilitats. Per això al juny vaig intentar d'instal·lar moodle a webcindario, un lloc gratuït amb suport de php/mysql, però sense massa èxit. Hi havia problemes en la càrrega de fitxers per FTP i, un cop solucionats, d'arrencada, en local és on anava millor.
Com que hi havia bastanta feina a traduir vaig donar un cop de mà als companys de la UJI que des del principi han liderat la traducció catalana de la interfície de moodle. Després hi he tornat de tant en tant, traduint algun mòdul no estàndard i,coincidint amb l'arribada de la versió 2 de moodle, vam organitzar amb en Carles Bellver (@carlesbellver) la Marató de traducció durant els nadals de 2011. Moodle va molt de pressa en el seu desenvolupament, i sempre cal córrer una mica per no perdre el tren de les traduccions.
Per acabar amb la Prehistòria: al setembre de 2003 vam llogar un espai en un servidor comercial seriós (http://www.arsys.es/) i hi vàrem fer una instal·lació de la versió 1.1.1 per posar en producció el primer curs de Moodle dels estudis de GES a distància. Aquest primer curs el vàrem fer amb la Mariona Linares (@marionalinares) i es deia Llengua i TIC.
Aquell curs —on es treballaven els blogs, els fòrums, i altres novetats d'internet— va ser la primera pedra sobre la que s'ha bastit un campus virtual que ens ha dut, ara mateix, a tenir 5000 estudiants adults de GES estudiant completament a distància i, el que és millor, sortint se'n amb èxit. Què hagués passat si no hagués existit Moodle?
La presentación en Madrid - "Sin presiones", Canarias dibujada (3)
-
*Miércoles, 16 de febrero de 2022*
Finalmente, cargado con mis libros desde Granada, me presenté en la *Librería
La Buena Vida* de Madrid el día anterior...
Fa 2 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada