diumenge, 6 de juliol del 2008

Canvi del rol "estudiant"

S'està parlant molt del canvi de rol del professorat que deixa d'impartir càtedra des de la trona per passar a seure al costat de l'estudiant i ajudar-lo en el seu treball.

Però hi ha un tema que em preocupa i sobre el que no he vist massa opinions. És el canvi de rol de l'estudiant que ha de deixar de tenir un paper passiu (com aquell que aixeca la mà i pregunta al professor: "Això també ho posem als apunts?") i pren les regnes de l'aprenentatge. És a dir, que ha de participar activament en la resolució de problemes, que ha de fer les activitats i seguir els procediments per assolir les competències, i ha de col·laborar en la seva pròpia avaluació.

Sóc dels que creu que amb formació, amb ensenyament, les persones canvien i evolucionen. Però no sé si els nostres estudiants estaran tan ben disposats com ho estem els profes a deixar el còmode paper passiu i prendre'n un de més actiu. És molt més fàcil prendre apunts a classe, fer algun problemet i presentar-se a un examen que un s'haurà preparat més o menys bé que no pas investigar, cercar informació, fer i presentar treballs, gestionar-los al portfoli i, sobretot, treballar en equip.

Ja dic, em preocupa.