diumenge, 3 de juny del 2007

Si visqués, en Darwin seria blogger

S'han publicat en línia les nombrosíssimes cartes, unes 5.000, que en Charles Darwin va escriure en vida. Un projecte anglès, el Darwin Correspondence Project, de la Universitat de Cambridge ha fet possible posar a disposició de la comunitat internacional aquest valuós fons documental. Com que el 2009 farà 200 anys del naixement d'en Darwin suposo que no hi ha drets d'autor a pagar i el coneixement científic pot passa a ser de domini públic. De fet, ja fa temps que es troben a la xarxa els seus llibres més destacats: l'Origen de les espècies, The Descent of Man, el Viatge del Beagle,... Bé, si el coneixement ens farà lliures, el coneixement lliure ens farà doblement lliure, especialment en aquests temps en què els creacionistes i altres bèsties ataquen de nou.

Voleu un altre d'exemple de coneixement lliure? Vet-lo aquí:

Aquest matí se m'ha obert al Feedreader un post d'en Xavi Suñé sobre uns vídeos educatius de Common Craft que mostren diferents conceptes. En concret, el d'avui explica en 3:52 minuts què és un wiki en un llenguatge molt planer (in plain English).

És en anglès, però està subtitulat en diferents llengües i ell el tenia en castellà. Així que he anat seguint el fil i he trobat el lloc original on "viu" el vídeo, dotSUB.com, i des d'on es poden traduir els subtítols. Així que m'hi he posat i en cosa de mitja horeta o 3/4 ja ho tenia llest: el vídeo estava subtitulat en català.

Just al final he rebut un skype de l'Àngels i li he comentat què estava fent, li he enviat la transcripció de la traducció catalana que dotSUB.com ofereix i ella, que és profa de català, m'hi ha fet alguna correcció que, immediatament, he pogut incorporar als subtítols. Ara podeu veure el vídeo perfectament traduït al català. Val la pena passar aquests minuts per veure què es pot fer amb ben pocs mitjans.

És allò de les comunitats virtuals: en Xavi S. diu que el vídeo li va passar en Xavi B., jo l'he traduït al català i l'Àngels l'ha corregit. El resultat el podeu veure aquí: