Què és SCORM?
És un estàndard de paquets d'objectes d'aprenentatge reutilitzables. I què són objectes d'aprenentatge? Són petites unitats d'aprenentatge en un suport digital com ara pàgines web, animacions de Flash, multimèdia, applets de Java, etc. La idea és que algú les crea, els dóna una estructura que facilita l'aprenentatge i ho empaqueta. Aquest paquet es deixa en un repositori (és important la idea de compartir-los) o bé es distribueix i, per tal que no es perdi l'organització que li va donar l'autor, va acompanyat d'un manifest, és a dir, d'un document on queda reflectit el contingut i l'ordre o seqüència amb que es pot seguir per assolir els coneixements.
El que està estandarditzat és el manifest que no és altra cosa que un document XML on queda reflectida la informació. Aquest manifest (el fitxer imsmanifest.xml) és interpretat per uns fulls d'estil que transformen el llenguatge XML a llenguatge comprensible. El paquet, que no és res més que un fitxer comprimit en format zip, conté doncs tot el material d'aprenentatge més el manifest més els fulls d'estil.
Hi ha diferents estàndards que ajuden a classificar i reutilitzar els paquets d'objectes d'aprenentatge. Un d'ells és l'IMS, que fan servir a les universitat angleses, i que té darrera el projecte i repositori Jorum.
I un altre és l'Scorm, un estàndard americà que té com a característica la facilitat de ser interpretat per diferents entorns virtuals d'ensenyament-aprenentatge, com ara Moodle. I aquí lliga tot. Moodle pot importar paquets Scorm amb l'estructura que li va donar el creador al seu dia.
Un exemple: els cursos sobre OpenOffice de Guadalinex. Aquests cursos tenen la sèrie d'activitats com ara qüestionaris, fòrums, xats, etc. a que ens té acostumats Moodle. Però el que són els materials, el apunts per dir-ho així, són mòduls Scorm formats per pàgines web (amb una pila d'imatges) i applets de Java. El creador del paquet, l'empresa Sadiel que va rebre l'encàrrec de la Junta d'Andalusia, va fer els materials i els va organitzar d'una determinada manera i seguint una seqüència lògica que va reflectir en el manifest. Un cop ho va tenir tot llest ho va empaquetar en un fitxer zip que es pot cridar des de Moodle quan es crea una activitat del tipus Scorm. L'estudiant, quan hi accedeix, veu un arbre lògic que li permet navegar pels diferents objectes d'aprenentatge.
La gràcia de l'assumpte és que una altra persona podria agafar els objectes d'aprenentatge i reorganitzar-los d'una forma diferent, traient alguns recursos i afegint-ne d'altres. En acabat podria crear el nou manifest i, finalment, empaquetar-ho tot de nou per distribuir-ho i compartir-ho.
Hi ha un programa, Reload (=Reusable eLearning Object Authoring & Delivery), que ha creat i distribueix lliurement el JISC que permet crear aquests paquets i desar-los en qualsevol dels dos estàndards: IMS o Scorm. I aqui comença l'aventura.
Per tal de veure els cursos d'OpenOffice em vaig instal·lar Moodle en local i funcionen perfectament (hi ha algun problemet però segur que el resoldré). I aquí vaig entrar en contacte amb l'Scorm. El problema va ser que, com sempre, anava curt de temps i no m'hi vaig poder entretenir, però ja vaig veure que hi havia alguna cosa nova en tot allò de l'arbre expandible dels continguts.
Per altra banda m'havia baixat el Reload i aquests dies me l'he instal·lat. Hi he fet alguna prova (i he fet bondat: m'he llegit primer el manual) i avui havien d'encaixar totes les peces.
He anat al Moodle en local i he intentat carregar-hi el paquet Scorm de prova que duia preparat. Problema, em deia que no hi havia manifest. Bé, potser no ho he fet bé.
Aleshores he anat al curs d'OpenOffice i hi he afegit un tema més, i en aquest tema hi he volgut afegir una activitat Scorm, una de les del propi curs. I m'ha tornat a dir el mateix: no hi havia manifest. I no era cert, jo l'havia descomprimit i l'he vist. El que és cert és que no l'he pogut obrir amb el navegador (amb el bloc de notes sí: és text pur i dur) perquè hi havia un problema en una línia: una vocal accentuada. Potser les coses van per aquí.
Com sempre he anat a plorar als fòrums de Moodle: amb una comunitat tan activa segur que molt aviat tindré la solució i podré seguir treballant amb aquesta funcionalitat. Promet força.
La presentación en Madrid - "Sin presiones", Canarias dibujada (3)
-
*Miércoles, 16 de febrero de 2022*
Finalmente, cargado con mis libros desde Granada, me presenté en la *Librería
La Buena Vida* de Madrid el día anterior...
Fa 2 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada