diumenge, 2 de setembre del 2007

El retorn del Jedi

Ostres quines vacances. Potser em vaig marcar unes expectatives una mica altes, però la qüestió és que tot i haver fet de tot (molt de descans i una mica de feina) se m'han passat en un sospir. I demà Sant Tornem-hi.

Què destacaria? A part de les meves vacances a Fuerteventura, amb retrobament d'un vell amic, el que he anat avançant en el meu camí cap al coneixement universal:
  • he estat treballant una miqueta (molt poc) amb el Moodle 1.8. Com a mínim li he perdut la por tot i que encara em passo estonetes voltant pel menú d'administrador cercant allò que vull i dient: "Però si això estava aquí!". M'agrada Moodle.
  • he començat a conèixer una mica el funcionament de la base de dades MySQL 5. Allò de les consultes, del SELECT FROM, etc. comença es ser una mica menys críptic. La idea era arribar a fer consultes sobre diferents taules, però m'ha faltat temps (i que m'he distret amb altres coses, tot s'ha de dir).
  • LaTeX: m'agrada LaTeX com m'agrada Moodle. És al que he dedicat més temps. Primer em vaig embolicar a traduir un article de The PracTeX Jornal sobre taules; molt interessant perquè recull quasi bé tot sobre taules a laTeX. Vaig demanar-li permís a l'autor per publicar-lo i aquest, naturalment, me l'ha donat. Ja es pot trobar a cataLaTeX.
  • Aprofitant l'empenta de la traducció he tornat a treballar amb Koma, el superpaquet alemany que europeïtza LaTeX i, en teoria, facilita la feina de personalitzar documents. La veritat és que sí, que ho fa, però és un xic totxo. A més, no sé què passava (un bug potser) que a les llistes em descol·locava la primera línia. Fins que no he tornat al meu ordinador a casa no me n'he sortit.
  • Com que tenia el portàtil he estat treballant sobre la instal·lació que em vaig fer a partir del DVD de TeXLive2007, que incorpora totes les versions de TeX i tots les paquets publicats. Com a editor de documents en volia provar un i vaig triar TeXMaker, un editor per a Win molt (però molt) semblant al Kile per a Linux. El resultat m'ha deixat molt content, TeXMaker és un molt bon editor: el recomano.
  • He estat treballant amb Linux, però en el vell Pentium III i amb el Mandrake 9.2. N'estic molt orgullós i content, aquest Mandrake ha salvat aquella vella màquina del desguàs: funciona molt i molt bé (una mica lent, potser). Pot fer de tot: reproduir música, crear documents de tots formats. Fins i tot m'hio vaiog instal·lar MySQL 4 i era on feia les proves directament a la consola d'ordres (com el "machotes": picant codi). MySQL 5 el tenia sota win i treballava també amb codi però, per mandra, des de phpmyadmin. els resultats eren els mateixos. He de reconèixer que al portàtil hi tinc una partició amb l0'Ubuntu que faig servir usualment, però no hi vaig entrar mai: Ubuntu sense connexió a Internet no em servia per res, mentre que amb els CDs de Mandrake (amb tot el programari inclòs) me'n sortia força bé.
Què més queda? Una pila de coses: per exemple eXeLearning. Uns professors valencians n'han completat la traducció catalana i n'han fet un Manual. Genial, ara només queda veure com funciona i començar a treballar-hi i fer-ne força difusió.

També queda la MoodleNouniMoot. Una feinada que l'¡Àngels s'ha entestat a dur a terme i a la que m'he apuntat. La idea és genial i es basa en un sol principi: Moodle no és únicament per a Universitats, és per a tota mena d'ensenyaments. És més, crec que on tindrà més aplicació serà en l'ensenyament no universitària per raons que ara no detallo. Doncs, vinga, donem a conèixer el que ja estem fent i que n'aprenguin!