diumenge, 29 de setembre de 2013

Moodlemoot 2013

Ahir es va acabar la Moodlemmot 2013 #mootes13 i com és habitual poso a continuació algunes reflexions i vivències  que hi he tingut.


La primera cosa a destacar és que, per primera vegada, no era una "institució" qui la organitzava (ho solien fer universitats o centres tecnològics públics, tot i que la de l'any passat l'organitzà una universitat privada) sinó directament el moodlepartner català CV&A Consulting. La raó és que ningú s'havia ofert per fer-ho i davant la possibilitat que aquest any no se celebrés van decidir tirar-la endavant amb un temps rècord i recursos limitats.

Però se n'han sortit i molt bé. Se n'han sortit en el temps perquè malgrat tenir tres mesos (un d'ells de vacances) tot ha funcionat com un rellotge. I se n'han sortit en l'organització perquè el llistó de qualitat de les presentacions, tallers i trobades de desenvolupadors ha quedat molt alt. No conec els resultats de les enquestes de satisfacció, però estic segur que els assistents n'hauran donat puntuacions molt altes.
I això haurà estat així gràcies a per una banda l'empenta que en Jordi Vila i el Sr. Calvet des de CV&A han donat al projecte i, per altra, a la feinada que han fet els encarregats de posar-ho a la pràctica, en Javier Sola en primer lloc, seguit per una colla de gent que hi han posat el coll.

El cert és que no han tingut fàcil perquè les aportacions de institucions públiques (gencat, ajuntament, universitats que utilitzen moodle) en aquests temps de vaques flaques ha estat zero. Però se n'han sortit i molt bé. Se'ls ha de felicitar.

I què hi ha hagut en aquesta Moot? Moltes coses i totes interessants.

Ha vingut en Martin Dougiamas a presentar-nos les darreres novetats de moodle. És un home encantador, tranquil, atent, ben educat i amb el cap molt ben moblat. A l'acte de cloenda es va fer una petita performance per celebrar els 10 anys de moodle i va estar encantat, ballant amb la música de moodle  i signant  cartells:


Les novetats que presentà per la versió 2.6 i posteriors no són tan espectaculars per l'usuari final com les que hi ha hagut en versions anteriors, però déu-n'hi do. Se centren en millorar la interfície i les notificacions per adaptar-les plenament a dispositius mòbils, millores en l'anàlisi de dades i estadístiques i petits avançaments als fòrums i anotació de PDF (que faran gaudir a alguns que conec).

Sembla, però, que a can moodle estan retornant als orígens i deixant la tecnologia en segon terme per posar com a prioritari la pedagogia. Perquè no ho oblidem: moodle serveix per facilitar l'ensenyament i l'aprenentatge.

En Martin va parlar també de la Moodle Research Conference que tindrà lloc la setmana que ve a Tunísia i de les preguntes sobre les que tractaran i, finalment, parlà de la joia de la corona d'aquest setembre: el MOOC learnmoodle, el primer que s'ha fet amb i sobre moodle i que ha estat un èxit mundial. Sembla ser que volen oferir còpies de seguretat per qui el vulgui replicar al seu lloc o per traduir-lo.

Una de les novetats de la versió 2.5 són les insígnies i això s'ha traduït en què s'han convertit en una de les estrelles de la moot. Hi van haver diferents tallers d'en Javier Sola sobre insígnies adreçats tant a professorat com a administradors i un parell de xerrades d'en Gavin Henrick una sobre l'ús de les insígnies i l'altra sobre gamificació. La introducció de les insígnies ha estat molt ràpida i des que la Mozilla Foundation en començà a parlar ara deu fer cosa d'un any i mig ha tingut un èxit sorprenent. Hem de començar a plantejar-nos donar-les un és intensiu.

Un altre punt d'interès d'aquesta moot han estat les sessions per donar a conèixer l'activitat Taller, que permet tant l'autoavaluació com l'avaluació entre iguals. En David Pinyol va impartir tres tallers pràctics sobre aquesta activitat amb força èxit de públic. També vàrem presentar conjuntament un taller anomenat Big Mac Moodle, moodle amb extra de tot on presentàvem les diferents possibilitats de treball en grup que es pot fer amb moodle.

Amb en Sebastián Torres vàrem fer una sessió sobre Mahara, una petita maharamoot. Vàrem exposar les nostres experiències sobre l'ús del portafolis amb persones adultes i la integració Moodle i Mahara, en acabat els participants varen entrar a Mahara i el varen descobrir: tothom en va sortir encantat. Tot i això s'ha de reconèixer que costa molt introduir el concepte de portafolis en aquest país.

Les moot serveixen també per retrobar amics i fer coneixences i aquest no n'ha estat l'excepció. Algú deia que sempre som els mateixos, però no ho crec. És cert que hi ha un nucli d'incondicionals que fallem molt poc, però sempre hi ha gent nova que s'hi afegeix i les gaudeix.

Em deixo moltes coses per dir i molts noms per citar, però com que diuen que una imatge val més que mil paraules us remeto a les fotos de la moot per descobrir-hi i veure els companys: http://m.flickr.com/#/photos/mootes13/


Publica un comentari a l'entrada