dilluns, 1 d’agost del 2011

El futur de Moodle

S'està parlant força del futur de Moodle i quin paper, si n'ha de tenir algun, serà el de Moodle en tot això que tant es parla i que és la web 2.0, el futur de la web.

Alguns visionaris casolans diuen, tot cofois, que Moodle és mort i que el seu lloc l'ocuparan no-sé-quantes aplicacions web que faran per separat el que Moodle fa de cop. Altres, defugint les seves atribucions,  el voldrien veure mort per no haver de tenir feina a mantenir servidors on allotjar-lo. Però, quina visió es té fora d'aquest nostre petit cul de món que ens en sembla el melic?

Fa uns dies s'ha celebrat la Moodlemoot 11 de Nova Zelanda i l'irlandès Gavin Henrik hi va fer la presentació  Global Landscape of Moodle, El panorama global de Moodle, on parla de la seva visió  sobre el paper de Moodle en el futur més immediat.


Observa que amb el pas del temps hi ha hagut un canvi en la posició de Moodle: des d'una instal·lació perifèrica, per a quatre frikis, s'ha passat a instal·lacions institucionals [vegeu l'article Què ens passa amb Moodle quan ens l'oficialitzen?]. Poques institucions educatives es poden permetre ara mateix el luxe  de no tenir un Moodle.

Però precisament l'aparició de noves eines amb el pas del temps ha fet que Moodle deixi d'estar al centre per passar a formar part de tot un divers ecosistema d'eines interrelacionades on cadascuna fa el que millor sap fer: Moodle gestiona els cursos i altres sistemes s'encarreguen del Portafolis, de la gestió de fitxers, del multimèdia, etc.

Resumint, podem dir que hem passat per diferents fases: des de l'experimental i voluntarista, fins a la institucional centrada en Moodle per donar ara pas a una on molt probablement Moodle trobarà el seu lloc formant part d'un ecosistema de diferents aplicacions on cadascuna farà bé allò pel que ha estat pensada. I el que Moodle fa molt bé és crear espais per l'ensenyament i l'aprenentatge.