diumenge, 14 de maig del 2006

Superioritat de LaTeX

Aquesta setmana que tocava utilitzar una plantilla d'OpenOffice Writer m'he adonat que els processadors de textos, tant se val aquest de codi lliure com allò altre que et ven en Gates, no acaben de funcionar del tot bé. Especialment en el cas dels estils de paràgraf, la numeració i les vinyetes.

D'entrada ja hi ha un punt que dóna molta feina resoldre i que és fer un paràgraf sense vinyeta/número dins d'una llista amb vinyeta/numeració. Per exemple, estem parlant de dies de la setmana, cadascú amb numeració, i entre divendres i dissabte volem introduir un paràgraf nou sagnat però sense vinyeta i que no trenqui la llista. Doncs bé hi ha una feinada de por per a fer un estil de paràgraf nou o bé per fer-ho manualment. En canvi amb LaTeX n'hi ha prou amb dues contrabarres: \
Però el cas més corrent és, posem per exemple, un examen on hi ha una sèrie de preguntes numerades que tenen, cadascuna, 4 respostes amb un quadret per marcar una creu. Senzill, oi? Doncs amb un processador de textos t'hi tornes mico. En teoria no ha d'oferir cap dificultat: crees dos estils de paràgraf un numerat per la pregunta i un altre amb vinyeta per la resposta i ja està. Però a la pràctica es complica moltíssim perquè es barregen els estils, no numera bé, o no et treu la vinyeta. Amb uord ho tenia mig solucionat i amb OOwriter també, però aquesta setamana no ens ha acabat de funcionar. I això que recomano primer escriure tot el text sense estils i, un cop escrit, anar paràgraf a paràgraf aplicant estils. Però no hi ha manera.

En canvi amb LaTeX tenim un control total del resultat. Es poden niar dins d'una llista numerada una altra tantes vegades com vulguis, o bé vinyetes o descripcions, el que vulguem. I el resultat és exactament el que volíem.

Doneu un cop d'ull a aquest document de cataLaTeX