dijous, 6 de maig del 2004

RSS
Avui va de RSS. Sí d'aquests quadrets carbassa arxiu RSS per a aquest lloc web que apareixen a totes les pàgines que s'actualitzen freqüentment.
Resulta que els RSS són "el no va más" en el futur de l'educació.
Per què? us demanareu, Què fan els RSS?
Ho vull explicar amb més calma en un article que vull escriure, però de moment vagi per endavant això:

Els RSS són petits arxius de text organitzat (en format XML) que contenen informació. Quina? Doncs les actualitzacions d'un lloc web com ara les darreres notícies, artícles acabats de penjar, etc. Per això són importants, perquè donen notícia dels darrers canvis.

Hi ha programets que es dediquen a llegir aquests RSS, se'n diuen Agregadors, com per exemple el de codi obert Feedreader. Un hi escriu l'adreça del lloc que ha d'anar a llegir (per exemple: http://www.xtec.es/~jqueralt/jqueralt.rss) i, quan el tenim en marxa, visita aquella adreça amb una certa periodicitat. I així que hi troba una novetat t'ho anuncia. Instantani.

Però el millor que he trobat ha estat un lloc web gratuït que fa el mateix, i encara més.
És Bloglines Veureu, un s'hi registra i, un cop hi té el compte, pot anar afegint-hi les adreces dels seus RSS preferits i, en acabat, llegir-los, de manera que no cal instal·lar-se cap programa a l'ordinador, només cal anar a la pàgina web.
Però el millor de tot és que es poden fer públics i compartir-los amb altres persones. Per exemple, a la part dreta d'aquest Weblog trobareu un enllaç que diu Els meus RSS, si hi feu clic veureu quins llocs m'interessen i visito periòdicament.
Interessant, oi?