divendres, 14 de maig del 2004

Guadalinex 1.0

Amb el número de maig de la revista TodoLinux ve, de regal, el cd amb la distribució Guadalinex 1.0, l'adaptació que ha fet la Junta d'Andalusia del celebèrrim Linex extremeny.
Quin tros de CD i de sistema operatiu!. Està basat en Debian i utilitza l'escriptori (i el programari) de Gnome: guapíssim. Pot funcionar com a live-cd (arrenques l'ordinador des del cd i no toques per res el disc dur) o te l'instal·les. Jo l'he fet servir de live, arrenca de seguida i t'ofereix una intefície molt senzilla: "pa garrulos" com ara jo que de seguida anem a toquetejar-ho tot, obrir tots els menús i mirar a veure què hi ha.
És molt intuïtiu, et separa les aplicacions per allò que les faràs servir (oficina, internet, etc) i, en un raconet, queda el menú de Debian complet amb totes les aplicacions per a entesos. El que, per variar, no he aconseguit arrencar ha estat la connexió a Internet via mòdem, però ho tornaré a intentar (ara sé que el mòdem és al COM3!)

Conclusió: m'ha agaradat molt. Penso que és la manera en què el programari lliure pot arribar a la majoria del públic (que no té ni p.idea [ni falta que fa] de què és Linux ni de com es configura no-sé-què ni de què és una línia d'ordres). El que vol és escriure un document, desar-lo, imprimir-lo i navegar per Internet.
Per altra banda he sentit vergonya. Vergonya que a Catalunya, fins no fa massa capdavantera en moltes coses del ram educatiu, hagi quedat no endarrerida, sinó a anys llum de tot això. I no n'hi ha prou amb què una colla de frikis ens hi dediquem. Cal un esforç institucional que no hi ha hagut (ni em sembla que hi haurà, al pas que anem). Aquí el Sr. Portes és l'amo i senyor.