dimecres, 21 de març del 2012

Mahara 1.5: un primer cop d'ull

Ja es pot provar la nova versió 1.5 de Mahara al lloc de desenvolupament http://master.dev.mahara.org/ i vet aquí les meves primeres impressions sobre algunes de les novetats que ens aportarà aquesta nova versió:
  • Menús verticals a la barra de navegació. Ara, per exemple, deixant el ratolí sobre la pestanya Contingut se'ns despleguen les opcions Perfil, Fitxers, Diari,...
  • Grups: més fàcil triar el tipus de pertinença dels grups que crearem incloent la possibilitat de fer recomanacions, amb un botó que envia un missatge de recomanació per unir-s'hi als amics.
  • La possibilitat d'ampliar el cercle d'editors de les pàgines dels grups més enllà del propi grup.
  • La existència de categories de grups: Pedagogia, Escola primària, Pares i mestres,...
  • Trobo a faltar la possibilitat que els grups tinguin les seves pròpies Col·leccions (hi haurà col·leccions de pàgines del lloc?).
  • Consola: apareix una My Inbox (La meva safata d'entrada) que mostra si hi ha missatges entrants. També apareix una secció (configurable con les altres) sobre els Temes que segueixo i l'activitat dels meus grups i amics. Amb la Navegació es poden llistar les diferents pàgines d'una col·lecció. També es poden afegir les pàgines de la Llista de seguiment (watchlist) o Les meves pàgines que podrà veure qui visiti el meu perfil/pàgina.
  • Blocs de text a les pàgines: un tipus de bloc molt útil que permet inserir text a una pàgina i tractar-lo com si fos un artefacte reutilitzable en d'altres pàgines. Aquests bloc de text estan llistats (d'on es poden recollir) a la pestanya Notes de Contingut. És a dir, podem crear una Nota que després farem servir com a bloc de text en una o més d'una pàgina. I a l'inrevés, podem crear blocs de text que resideixen a Notes per a llur posterior edició o reaprofitament. Força interessant aquesta opció.
  • El contingut extern que pot mostrar incrustat una pàgina queda més concretat en 3 aspectes: RSS externs, Media extern (Youtube, Teachertube, SciiVi, Google video, Glogster, Slideshare, VoiceThread, WikiEducator, Prezi, Vimeo i Voki) i Googleapps (Books, Calendar, Docs i Maps). I amb la facilitat de sempre per incrustar-ho.
  • Finalment, la creació de pàgines segueix ara un ordre més lògic: primer donar nom, després editar la disposició, afegir-hi contingut, previsualitzar i al final compartir.
Podeu veure una mostra de les noves pàgines de Mahara seguint aquest enllaç.

dissabte, 3 de març del 2012

De Writer a ePub: Writer2ePub

L'avantatge que té utilitzar formats oberts és que sempre hi ha algú que s'entreté en fer allò que vols. I ara mateix una de les coses que em volta pel cap és la creació d'ePubs, publicacions electròniques en format obert, a partir de qualsevol altra font (LaTeX, text, HTML,...).

Navegant navegant he tornat a una extensió per a LibreOffice (i OO.org) que transforma un document de text ben formatat -amb estils de paràgraf Encapçalament 1, 2 i 3- a un excel·lent llibre electrònic. Es tracta de Writer2ePub.

És molt senzill d'instal·lar: només cal anar a la pàgina web del projecte i descarregar el fitxer writer2epub.oxt que podem desar al nostre ordinador. Aleshores o bé fem un doble clic sobnre el nom del fitxer o l'obrim amb el LibreOffice (o OO.org). El mateix programa s'encarrega d'obrir-lo i instal·lar-lo. Com a resultat de la instal·lació trobarem 3 noves icones a la barra d'eines:

La icona de la i en blau permet editar el fitxer de metades de l'ePub (Títol, Autor, ISBN, etc). La de la P en vermell permet triar les Preferències, per exemple, quan tallar les pàgines amb els estils  Encapçalament o cada certa extensió. I finalment la icona de l'esquerra és que que transforma el fitxer .odt en epub.

Hem fet una prova amb un document formatat amb estils d'encapçalament, una imatge inclosa, llistes numerades i de pics i formatatge bàsic de text (negreta i cursiva). El resultat és força bo i ho podeu comprovar en els fitxers adjunts:



[Si no teniu cap lector d'ePubs i useu el Firefox podeu instal·lar-vos-hi l'extensió ePubReader]

Si necessiteu més informació sobre l'extensió Writer2ePub podeu visitar l'excel·lent documentació que l'autor ha redactat.