dimecres, 30 de novembre del 2005

Moodlemoot 2005

Demà comença la Moodlemot 2005 a Las Palmas de Gran Canaria i jo a Sant Andreu del Palomar. Quina llàstima. Ara que l'any passat a Castelló, quan vaig sentir que seria tan lluny ja vaig dir-me: "L'any que ve molt serà si t'hi arribes". I en efecte, no hi he pogut anar.
Raons:
  1. la pasta: jo no m'ho puc pagar
  2. la pasta: la casa no m'ho paga, tot i que finalment el que aprengués hi revertiria
  3. la pasta: és molt lluny i val molts calers.
Espero que la de l'any que ve es faci en un lloc més a propet o, si més no, més accessible.

Hi ha una bona representació catalana: en Marc Alier parlarà del DFWiki, en Jospe Mª Fontana de l'estàndard IMS-Learning design, es parlarà de la implementació en 2 universitats: la Rovira i Virgili de Tarragona i la UPC i els col·legues de la Jaume I parlaran de la gestió acadèmica.

Potser molt universitari pel meu gust, tot i que suposo que hi haurà "passadissos" que és el més interessant d'aquestes trobades. Espero que n'aprenguin força i que tingui algun ressó institucional. Potser algú començarà a pensar seriosament en Moodle i no en llençar diners.

dilluns, 28 de novembre del 2005

PGF i podcast

Estic estudiant un paquet de LaTeX molt interessant que permet fer gràfics científics directament en PDF, es diu PGF. Hi ha un paquet clàssic, anomenat pstricks, que fa el mateix però rendeix un PS que, en cacabt, cal passar a PDF: en total 2 passes.

Però amb aquest paquet PGF (Portable Graphics Format, que recorda al Portable Document Format o PDF) la feina és immediata: amb un parell d'ordres molt senzilles tenim vectors sobre eixos de coordenades, representacions gràficques de funcions, funcions trigonomètriques, etc, etc, etc. L'autor és en Till Tantau, el mateix que el de la meva classe de presentacions preferides (Beamer)

I aprofitant que havia de fer un exercici per al curs d'Xtec sobre Quaderns Virtuals m'he fet el primer podcast que podreu sentir clicant sobre el títol d'aquest post o bé aquí. Espero que us agradi.

dijous, 24 de novembre del 2005

Marató OO

Aquest cap de setmana se celebra una marató de traducció de l?OO al català/valencià/balera/andorrà.
Evidentment no hi participo perquè ni tinc els coneixements ni l'experiència necessaris per fer una cosa d'aquestes. Però n'espero els resultats amb candeletes. Ja tinc ganes d'instal·lar-me l'OO 2 i veure com funciona. En tinc un d'¡instal·lat en anglès en una màquina de la casa i va prou finet. També l'he provat del DVD live de Knoppix 4 i té molt bona pinta. Però no hi ha res com posar-lo a prova de veritat: amb una feina que t'espera per ahir i que ha de quedar perfecta.
A veure si ens el porten els reis!

Nota: Quan tingui temps (jua, jua!) vull fer 2 coses: un tutorial explicant com funcionen els RSS, els lectors de RSS i llurs bondats en el seguiment de cursos de Moodle. I quan ho tingui em dedicaré a fer-me iPods, RSS de veu, en lloc d'escriure, que tinc la punta dels dits vermella, ja.

divendres, 18 de novembre del 2005

Canàries (la tornada)

Diumenge, tot just acabat d'arribar, em vaig posar a escriure una valoració de la trobada de Canàries que es pot trobar a l'índex d'aquest lloc. Per això no repetiré el que hi vaig posar. Només explicar que durant la setmana l'Olga ha creat un grup a yahú per continuar amb l'intercanvi. De moment ja som sis.

Amb qui m'he cartejat ha estat amb en José Miguel que té una web sobre estadística que va guanyar un premi del MEC el 2001. Es tracta d'un curs d'Inferència estadística per a Batxillerat farcit de coses interessantíssimes: aplets de Descartes, viewlets de Qarbon, fulls de càlcul, etc etc. No solament està molt ben explicat sinó que demostra tota la potència de l'entorn web de cara a l'ensenyament.

Llàstima que sempre haguem de sortir fora, a webs anglosaxones, per trobar bones webs. Resulta que aquí en tenim i més interessants en molt casos. Només que no les sabem aprofitar.

Una de les coses que li he demanat, però, i aprofitant que també és un moodler, ha estat un tema del que vam parlar. La missatgeria interna. Va dir-me que hi ha molts més missatges interns dels que ens pensem entre els estudiants. Clar, com que no passen per les nostres mans no en sabem res. Però l'administrador pot anar a la BD i mirar el tràfic. N0'hi ha molt. El dilluns ho miraré jo també.

És curiós això de la missatgeria. Sense explicar a ningú el funcionament m'he trobat una pila de missatges d'alumnes. això vol dir que en saben més que nosaltres i que utilitzem el messenger i companyia de forma habitual. Y yo con estos pelos.

divendres, 11 de novembre del 2005

Canaries

Viatge a Tenerife a presentar la feina. Molta normativa pero he trobat un parell de Moodlers. Val la pena estar amb gent que parla el mateix llengutage i compartir la nostra passi'o per aquest programa. Molt interessant les aportacions i les idees, sempre ajuden a continuar.
El sentit d'aquestes trobades esta en el passadissos.

dimarts, 1 de novembre del 2005

Lector de RSS a gencat

L'altre dia, per un tema de seguiment de fòrums a Moodle, vaig tornar a visitar, descarregar i instal·lar el Feedreader, un lector de RSS de codi lliure i traduït al català.

I avui, al visitar la nova web de la gencat m'he trobat que s'han posat les piles i no solament han modificat el disseny de la web (que era kika i carrinclona a més no poder) sinó que en algunes webs han posat feeds i han alliberat un lector de RSS amb llicència GPL. No solament hi ha un petit tutorial sobre com funciona, te'l pots baixar per instal·lar a Window$ i també a Linux, i anuncien que aviat a Mac. A sobre, ofereixen els binaris i demanen la col·laboració dels desenvolupadors per a millorar-lo. Un punt.

Llàstima que hi hagi tant pocs llocs amb feed. Estaria molt bé que la web d'Xtec, per exemple, o el diari de l'escola oferissin les seves novetats en aquest sistema tan estès. Seria la forma d'avisar de les novetats.

Per cert si copieu la destinació d'aquest enllaç podreu afegir el feed d'aquesta Bitàcola al vostre lector.