divendres, 29 de juliol del 2005

Mambo

Ahir vaig esborrar un intent de pujada de Moodle a phobos, vaig netejar la base de dades i al seu lloc hi vaig posar un Mambo. La pujada va ser una mica lenta pel meu tipus de connexió, però no vaig tenir cap problema a l'hora de crear directoris al servidor: tot va anar com una seda. En acabat vaig anar al navegador, vaig escriure l'adreça URL i vinga, a configurar el lloc s'ha dit.

Primer l'instal·lador et demana una sèrie de dades per tal de configurar la connexió amb la BD, en acabat quatre cosetes sobre el lloc, la clau de l'administrador i, au, a córrer. El Mambo va com una seda.

Avui m'he dedicat a explorar les possibilitats del menú d'administració i me n'he sortit prou bé. Fins i tot he començat a fer la meva pròpia plantilla (template). Amb una mica més de temps crec que me'n podria sortir perfectament. Però estic de vacances (o això em pensava jo...)

dimecres, 27 de juliol del 2005

Su Doku

Aquesta tarda tot mirant llibres al Japibucs d'aquí al costat n'he vist un titulat Su Doku. L'he fullejat i he vist que es tractava d'un tipus de passatemps japonès que consisteix en un tauler de 9x9 quadrets, subdividit al seu torn en 9 quadres de 3x3 i que cal omplir amb els números (o lletres o figures) de l'1 al 9 de manera que:
  • un número només estigui 1 sola vegada a cada fila i a cada columna
  • els subquadrets de 3x3 també continguin tots els números de l'1 al 9
Enginyós, oi? No me l'he comprat (només val 6€) perquè, com de costum, he sortit al carrer sense un duro. Però...

Així que he tornat a casa he fet una cerca amb Google sobre la paraula i ara ja ho sé tot sobre el joc. Fins hi tot n'he fet un de fàcil.

Sembla ser que està causant furor no sols entre els japonesos sinó també entre els occidentals. El Times on line cada dia en publica un i és força seguit.

Però no acaba aquí la cosa. Hi ha programes que creen So Dokus, d'altres que els solucionen i, com no, n'hi ha per jugar en línia.

M'espera un estiu ben distret. Jo, que fins ara només em dedicava a fer crucigrames i autodefinits, ara se m'ha girat feina.

dimecres, 13 de juliol del 2005

teclat a França

Escric aquest post des del Futuroscope, a Poitiers (França) i una de les coses que mes m'ha sobtat es el canvi de les lletres al teclat.

Per exemple: la a es en lloc de la q, i a l'inreves. La m no es al costat de la n sino al lloc de la ç; I els accents encara no els he trobat;

Aqui al Futuroscope hi ha una bona xarxa, rapida i potent, abans, pero s'ha penjat per un problema amb tallafocs o coses de haselfroch.

divendres, 8 de juliol del 2005

Ara sí: plego

Avui, després d'acabar tot allò que tenia pendent i que volia acabar abans de les vacances, tanco la barraqueta.

Aquest blog estarà inactiu un temps, però no per desídia: per vacances. No penso acostar-me a un ordinador en un bon temps. Així que seguidors i seguidores meves, ens retrobarem al setembre.

El mateix passarà a cataLàTeX. Penso estudiar més LaTeX aquest estiu però no publicaré res, ho aniré guardant en paper i, en acabat, ja ho publicaré.

Bon estiu a tothom.

dilluns, 4 de juliol del 2005

Debian sarge

Em vaig comprar la revista TodoLinux on venia, de regal el DVD amb la distro debian sarge. D'entrada molt interessant per la quantitat de paquets que duu, i tots interessants: Scribus, un programa de compaginació i creació de revistes, etc, Quanta l'editor d'html i altres llenguatges (xml, docbook,etc) i una infinitat més.

Em vaig animar i vaig pensar: per què no instal·lar un debian en lloc de Mandriva al meu ordinador? Tots el paquets que pugui necessitar els tindré al dvd i no caldrà connexió a Internet (el meu mòdem no és reconegut per cap Linux).

Així que avui, mentre anava al metro, m'he llegit les explicacions per instal·lar-lo. I no m'ha agradat gens. Tot i que, segons l'autor de l'article, han millorat molt l'instal·lador i el reconeixement de maquinari, la cosa no queda massa clara. Tampoc el particionat (que és la part més delicada de la instal·lació perquè et pot engegar el vindous a can pistraus i no instal·lar-te res). Sembla que no és gens fiable.

Total, que m'he refredat una mica. Em sembla que primer ho provaré amb una altra màquina no tan "sensible" com la meva i quan ho tingui més clar potser m'hi poso.
Encara que pensant-ho bé: per què no Mandriva? Si el vull per provar programari de codi lliure que no va amb Haselfroch (LyX, Kile o el mateix Scribus) tant se me'n dona una distro o una altra i Mandriva el tinc més per la mà (i és MOLT senzill d'instal·lar).
Em sembla que m'ho rumiaré durant l'estiu i al setembre faré un pensament.

diumenge, 3 de juliol del 2005

SciTE


L'altre dia em vaig baixar un editor de codi font lliure anomenat SciTE. És molt semblant al Bloc de notes, però molt més potent, és clar.
És capaç d'obrir tota mena de fitxers de codi, des d'html fins a tex, passant per php, vb, etc. No te'ls acabes.

Com que és de codi lliure algú ja l'ha traduït al català i només canviant un fitxer per un altre ja tenim la interfície en el nostre idioma. Recorda bastant a Arachnophilia però sense macros, aquí t'ho has de manegar tot solet (i saber codi, és clar).

A part de per editar codi font, em sembla que em serà útil per editar aquells fitxers que amb el Haselfroch icspé no hi ha forma humana de canviar l'extensió. Tant important que és això i no hi ha manera. Ahir mateix, vaig canviar l'index.htm del meu lloc web a index.html i així afegir-me a la campanya contra les patents de programari i des d'SciTE va ser senzillíssim. Ni se m'acut com ho hagués hagut de fer sense el programet.

dissabte, 2 de juliol del 2005

Això no s'acaba (i mira que en tinc ganes)

Ahir, que en teoria començava el tram final del curs i, per tant, començava a respirar una mica tranquil, em van acabar d'estroncar la respiració. Un nou disgust a afegir als molts que enguany m'han donat.

Cada cop perdo més la poca fe que tenia en els polítics. Es deixen menjar per la inutilitat, la burocràcia, el tantsemenfotisme, etc, i la repercussió la rep el ciutadà que els paga el sou.

Avui ja se m'ha passat una mica el cabreig, però ahir estava que treia foc pels queixals. Jo prou que m'intentava consolar amb aquella frase que diu que no atribuïm a la malícia el que pot ser perfectament explicat per la inutilitat, però no servia.

Avui ja estic al punt aquell que com més conec la gent més m'agrada l'ordinador.

Per cert: li he comprat un mp3 al meu fill i les instruccions no solament parlen de Haselfroch sinó també del Red Hat. Un primer pas?