dimarts, 31 de maig del 2005

Més Mandriva

He estat trastejant de nou amb Mandriva a veure si l'acabo de deixar preparat per a ser usat per geeks. Hi vaig fer un parell de cosetes que em van omplir d'honda satisfacción i orgullo

La primera va ser instal·lar el plugin de Flash pel Mozilla. Un està acostumat que fa clic i tot va, oi? Doncs amb Linux hi ha una mica més de feina. Sí que fas clic i baixa, però baixa un comprimit que cal obrir. Així que pas zero: instal·lar un descompressor. I, aleshores sí, pas 1 descomprimir, llegir el readme de rigor i seguir unes senzilles instruccions per poder executar l'instal·lable des d'una finestra de consola. I oli en un llum. Ja veig els meus fabulosos clips de Flash sota Linux.

La segona: instal·lar l'Acrobat reader per a Linux. Venia un visor de PDFs, que em sembla que és el Kghostview, però que no m'agrada gens perquè no visualitzo les lletres com estic acostumat. Així que me'n vaig anar a la pàgina d'Adobe i em vaig baixar el Reader 7 en anglès (no està en català ni castellà encara). Vaig baixar-me'l com a rpm i obrir-lo i intal·lar-lo és senzillíssim.

La pega és que he d'afegir a mà els programes que instal·lo a la barra de menús o a l'escriptori. Amb LyX ell solet va aparèixer, però el Reader l'he hagut d'anar a buscar a lloc i posar-li la icona que ja du. Potser és que en sé poc, encara.




dissabte, 28 de maig del 2005

Blogs i blogger

Poques novetats aquesta setmana. Ha estat una d'aquelles setmanes gosses on tens el cap massa calent per asseure't i relaxar-te. Però tot i així he pogut fer coses interessants:
  • taller de blogs: dijous vam fer la segona i darrera sessió del taller de blogs. Va anar força bé, al final hi ha assistit 7 persones, cadascuna d'elles amb un blog nou de trinca i que promet. Ara, de tota manera, ve la feina més feixuga dels blogs: mantenir-los. Cal tenir la ferma voluntat de fer-ho.
  • com que hem utilitzat Blogger com a motor m'ha servit a mi, a més d'evangelitzar, per recordar característiques que tenia una mica oblidades i per refrescar el perfil personal
  • Moodle, FileZilla i servidor: he aclarit, finalment, el problema de la instal·lació de Moodle (m'ho temia i l'Eloy m'ho ha corroborat): el FileZilla m'ha trencat i/o perdut una pila de fitxers en la pujada al servidor. Conclusió: si vull fer córrer Moodle he de tornar a repassara mà tots els directoris/subdirectoris de Moodle al servidor i comprovar que siguin idèntics al local: una feinada. No sé si ho faré o, pel temps que queda, ho esborro tot i faig un pensament.
  • el pensament és instal·lar un programa de blogs, tipus Wordpress o pLog, de codi lliure i que promet. Amb aquest programari oferir un espai per a blogs personals dels estudiants. Podria estar molt bé. Hi seguiré pensant i potser m'atreveixo a fer-ho el curs que ve.

dimarts, 24 de maig del 2005

Mandriva

En efecte, vaig oblidar-me de l'Ubuntu i m'he passat al vell i conegut Mandrake, altrament dit Mandriva per exigències comercials.

Vaig tornar a formatar el disc dur d'aquell ordinador vell de la feina amb el Mandriva i ha funcionat a la primera: fins i tot m'he connectat a Internet! No té mòdem sinó que es connecta a la xarxa LAN, però donant-li una IP i posant les dades de connexió va funcionar sense cap entrebanc. Ara seré el tio més feliç del món si aconsegueixo connectar-lo a la intranet, tot i que ho dubto perquè és de Haselfroch i molt em temo que no deu donar permisos a cap mena de pingüí.

No m'hi he pogut dedicar massa, però el primer que vaig fer va ser instal·lar el LyX, el meu editor WYSIWYM (what you see is what you mean) preferit. Tot just el vaig arrencar però ja em va aparèixer la salutació en català. Senyal que tot ha anat bé.
El que no em surt en català és el menú KDE ni el de Mozilla. M'hi he d'entretenir més perquè els menús es poden modificar fàcilment (si més no en la versió 9 que jo conec). No crec que la 10 sigui massa diferent.

Bé, el pingüí torna a navegar!

diumenge, 22 de maig del 2005

FileZilla

M'he instal·lat el FileZilla com a client d'FTP per dues raons:
  1. volia provar el comportament amb transferències segures i transferències normals
  2. vull actualitzar-me el client perquè el que tinc, LeechFTP està una mica endarrerit.
He fet un FTP a aquest lloc web i ha funcionat molt bé i a la primera: he creat un directori en local i l'ha pujat al servidor tot sencer (ha creat el directori remot i l'ha omplert). Cap problema. A més et permet desar diferents connexions i administrar-les des del gestor.

El que li trobo a faltar (no sé si ho té o és que no ho sé trobar) és la possibilitat de comparar els directoris local i remot. LeechFTP et diu quins fitxers són de mida diferent en els dos directoris i això em va bé per saber si tot i haver pujat un fitxer ha pujat sencer o s'ha perdut per l'hiperespai. Seguiré mirant pels menús.

dissabte, 21 de maig del 2005

Trànsit a la web

Sabíeu que aquesta meva web té un trànsit que representa el 0'05% del d'Xtec? Si no us ho creieu aneu a aquesta pàgina de mesures i comproveu-ho vosaltres mateixos (feu una cerca a la pàgina i anireu més de pressa).

No està malament. Mai no he sabut quanta gent la visita tot i que de tant en tant rebo algun correu de persones que es posen en contacte amb mi per coses que hi han vist i els ha interessat. Sempre m'ha agradat aquesta part de relació humana i creació de comunitat que representa la web.

D'on sí que tinc estadístiques de visites és de la web de cataLàTeX perquè SPIP me les dóna. I en cosa de 3 mesos hi ha hagut 1000 visites, essent els articles més vistos els referents a la iniciació a LaTeX. el promig diari de visites és de 9 amb un màxim de 33 (suposo del dia que vaig publicar el post a Puntbarra)
L'origen de les visites és variat, però la majoria venen de catapings, google, bitacoles i de la meva pàgina a Xtec.

divendres, 20 de maig del 2005

Més blogs

Després del taller de blogs d'ahir avui n'hem fet un (en 5 minuts, com sempre) i hem visitat els altres. Hi ha bastant participació en els comentaris i espero que n'hi hagi més al llarg de la setmana. L'experiment ha estat un èxit i és que és molt fàcil crear-se un blog amb cara i ulls.

Un altre tema, però, és mantenir-lo. Aquí és d'on plora la criatura. A vegades costa trobar el moment per asseure's tranquil·lament, fer una reflexió interior i pensar: de què escric avui. A mi em va molt bé, em permet repassar alguns moments del dia, bandejar els dolents i quedar-me amb els que de veritat han omplert algunes hores (o minuts) de satisfacció. I aquests són els que reflecteixo després al blog.

Lo fotut és quan hi ha dies que no tens ni temps ni esma de fer aquesta reflexió. Malaguanyats.

dijous, 19 de maig del 2005

Taller de blogs

Avui he organitzat un taller de blogs entre els meus col·legues per tal que el curs que ve, si deu (digues-li energia) vol, puguin promocionar-los entre els estudiants. No parlaré ara i aquí dels avantatges que li trobo als blogs com a eina motivadora de l'escriptura ni dels avantatges comunicatius. Si seguiu aquest blog ja ho deveu saber. Vull parlar d'un altre tema: l'assistència. No sé si era perquè tothom ho té clar, perquè era l'hora de dinar o perquè era dijous, però eren menys dels que m'esperava. Saturació? No ho sé, però espero que sí.

Per altra banda estic lluitant contra la por (Phobos) i m'està entrant el pànic (Deimos). Resulta que estic instal·lant un nou Moodle en un servidor segur i estic tenint els típics problemes de la "primera vegada".
  • en primer lloc el programa d'FTP FileZilla. Resulta que és l'únic disponible per fer FTP segur i jo ni sabia que existís aquest terme. Ara ja ho sé, he aconseguit entendre el programa (que és senzill per altra banda) i pujar els fitxers.
  • segon problema: el servidor segur és tan segur que no permet pujar directoris: primer cal crear-los i, en acabat, omplir-los amb els fitxers. Total: una pallissa per pujar un Moodle on tot són carpetes i subcarpetes. Vaig estar-m'hi més de 4 hores. I tot i així hi va haver un problema de pèrdua de fitxers que després he detectat.
  • tercer problema: com que no estic segur si Moodle està ben pujat o no he intentat arrencar-lo i només estic tenint problemes. No sé si venen per incompatibilitat de Moodle i el servidor, de si manca algun fitxer o tros de fitxer o què.
Resumint: sort que soc un fan de Moodle i no me'n canso, que si no. Però soc optimista i crec que al final me'n sortiré (i me'n ventaré).

divendres, 13 de maig del 2005

Un anyet

Avui, tot repassant l'arxiu de la bitàcola, he mirat què feia el maig de l'any passat. I m'he trobat un post, el del 12/maig/04, on deia que començava amb LaTeX. Quins records, els dels primers dies. Hi ha adjunt un documentet PDF molt senzill però on s'hi veu la potència del sistema. Me'n vaig sortir i penso que prou bé.

Ara, un any després, m'adono que en sé una miqueta més però que encara em queda molt per aprendre. I és que bàsicament necessito temps per aprendre'n. Ara estic amb una classe per fer cartes: akletter. L'han feta uns alemanys i, com sol ser habitual, és molt potent però molt espessa d'entendre. A veure si m'hi aclareixo.

Tot i això déu-n'hi-do el que he fet. No solament n'he après sinó que he muntat el lloc cataLàTeX que té moltes més visites de les que podia pensar. I és que és un sistema de marques que, un cop li trobes el truc, és més senzill del que pugui semblar al primer cop d'ull.

dijous, 12 de maig del 2005

Kubuntu i altres desastres

Tinc un ordinador vell que volia revifar. Aquell on vaig fer córrer Ubuntu amb live-cd, recordeu? (mireu el post del dilluns, maig 02, 2005) Doncs bé, vaig decidir-me i vaig baixar-me l'ISO del Kubuntu de la web de caliu (catalan linux users group) que tenen de tot. El vaig torrar i au, som-hi a instal·lar-lo.
El procés és guiat i molt senzill d'anar seguint. A més, com que està en xarxa li vaig assignar una IP i, em sembla que fins i tot va arribar a connectar-se a la xarxa i a Internet. Va ser bastant llarg, em va prendre ben bé una horeta entre esborrar i particionar disc, instal·lar paquets i configurar-los, però se'n va sortir.
Però, oh, decepció! Arrenca amb línia de comandaments. No veig l'escriptori al què estic acostumat i esperava. I no sé pas com engegar-lo. Suposo que amb una senzilla ordre el podria arrencar, però no sé quina és i no tinc massa temps per posar-me a buscar tutorials (que és el que hauré d'acabar fent). Però ara no en tinc massa ganes.
A més, em vaig baixar també els 3 cd's del Mandriva , que ja conec una mica, i em sembla que al final me'ls instal·laré.

Un altre problema: volia donar d'alta aquet equip nou a la xarxa i tampoc me n´he sortit. El servidor de la intranet corre amb el WinXpserver i està tot amagadíssim. No sé trobar pas res. I com que m'emprenyen els programes complicats, al final em sembla que ho deixo córrer i ja m'espavilaré per una altra banda.

dissabte, 7 de maig del 2005

domini Xtec.net

Ja surt a la pàgina d'Xtec: canvien el domini a xtec.net Això significa que he de canviar una pila de llocs on he deixat l'adreça vella: des de les llistes de correu fins a la pàgina web passant per la configuració del Thunderbird. Déu-n'hi do.
Avantatges? Només se m'acut que deixaré de rebre spam, si més no a la primeria. Perquè més endavant estic segur que en tornaré a tenir. No sé com s'ho fan per trobar les adreces, i mira que soc curós de deixar-la.

Per altra banda he publicat el primer lliurament dels materials autoformatius i tutorials LaTeX des de zero anomenat Aprenem LaTeX 1: Instal·lació del programari. Espero que sigui útil i que algú més s'animi a treballar amb aquest sistema de tractament de documents que em té el cor robat.
Com el seu nom indica tracta sobre el programari que cal instal·lar per començar-hi a treballar. Com que és lliure hom pot baixar-lo d'Internet i instal·lar-lo sense problemes.

dimecres, 4 de maig del 2005

Bugs a uord

Avui, per desgràcia meva, he hagut de tornar a treballar amb uord.

Estava treballant amb unes taules on volia canviar el fons de la cel·la. Bé, feia el de sempre: em situava a la cel·la i anava a la icona de color de fons i triava color. Resultat? Canviava a "vista de pàgina web". Que dius: "Què c... té a veure una cosa amb l'altre?"

En canvi amb l'OOwriter la cosa funciona més bé. Potser no és tan potent amb el treball amb cel·les (em donava problemes a l'hora de partir cel·les unides) però per la resta tot funciona i no dóna resultats estranys. No vull dir que sigui meravellós i tot de color rosa, però coses estranyes no fa. Resumint: el que fa ho fa bé. Ara, hi ha coses que encara no fa.

Estava esperant per Sant Jordi la versió 2 de l'OO en català. Sé que han estat treballant en la traducció i no sé per què em figurava que ja estaria. Però no, ens haurem d'esperar una mica.

dimarts, 3 de maig del 2005

curs de Moodle

Avui m'han ofert preparar un curs telemàtic de Moodle de 30h. No ho he dubtat: he dit que sí.

En primer lloc perquè és per l'any que ve i tinc un bon marge de temps per preparar-lo a fons i sense presses.
En segon lloc perquè em ve de gust. Penso, modèstia a part, que ho puc fer bé perquè conec a fons l'eina. Perquè Moodle no és només la part tècnica de programari ni només la part didàctica. És una mica de tot perquè barreja les TIC amb l'educació. I és el que m'agrada d'ell (i que és de codi lliure, traduït al català, que evoluciona ràpidament, que té una comunitat darrera i.....que no t'ho acabes).

A final de mes farem papers i començaré a preparar l'esquema del curs, però ara ja hi començo a pensar i em sembla que pot sortir molt bé.

M'agrada Moodle.

dilluns, 2 de maig del 2005

Ubuntu

Havia canviat un ordinador vell per un de nou però hi havia coses al disc dur que s'havien de conservar. Problema: el vell no entrava a la xarxa i no hi havia manera de treure els documents disquet a disquet.

Avui he provat de connectar-li el pendrive de memòria externa però com que la màquina corria amb un winNT de l'any de la picor no me'l reconeixia. Ja estava una mica desesperat quan se m'ha acudit: tinc un disc amb l'Ubuntu que volia instal·lar en alguna de les màquines velles, així que: per què no provar a fer una partició al disc i veure si me'n sortia?

He canviat l'arrancada de l'ordinador a la BIOS i l'he passat al cd. Hi he posat l'Ubuntu i he arrencat. I vet aquí quina sorpresa: era, també, un livecd amb la qual cosa m'ha engegat la màquina sense instal·lar res.

I quina arrencada, xiquets: ha trobat tot el maquinari, fins i tot el pendrive. Això m'ha permès copiar els famosos documents des del disc dur i, en acabat, gravar-los en un cd i donar-los a la propietària.

Ara el que voldria és, quan en sàpiga, donar d'alta la nova màquina a la xarxa, instal·lar l'Ubuntu al disc dur (net de wins) i treballar directament amb Linux: seria massa.

diumenge, 1 de maig del 2005

Experiments amb LaTeX

Molt a poc a poc, perquè el temps és un recurs natural escàs, vaig experimentant amb LaTeX.

Tenia entre mans un parell de coses i l'una ja l'he acabat i l'altra calcula a mitjans setmana. La que he enllestit ha estat el currículum vitae que amb LaTeX crea la classe europecv. Molt lograda. Vaig tenir un problema, però, que em va endarrerir i era que el fitxer de la classe que m'havia baixat era antic i el manual que seguia contenia opcions que a mi no em sortien ni a tiros. Així que després de donar-hi moltes voltes vaig aconseguir de CTAN la darrera versió de la classe i ara ja funciona tot. Fins hi tot m'he atrevit a entrar en el fitxer classe i modificar-lo tot afegint una nova dada a la informació personal: la pàgina web. És genial això del programari lliure.

L'altre projecte a mitges és el curs de LaTeX des de 0. Ja he creat la secció a CataLàTeX i tinc el tutorial a mitges. Em faltaven les imatges, que ara ja tinc i optimitzades i tot, però l'he d'acabar.

La idea és guiar en la instal·lació del programari i donar alguns consells pràctics que no surten al manuals oficials. La instal·lació sempre funciona, és després quan fem córrer el programa per primera vegada quan ens poden faltar paquets o fitxers. Doncs per aquí va la cosa.

Ah! Primícia informativa: molt aviat Xtec oferirà a profes i centres un espai web amb suport php i mysql. Ja era hora! :-D