diumenge, 24 d’abril del 2005

curs OpenOfficeWriter

Estic fent un curs avançat d'OOwriter al Moodle. En principi havia de ser un curs quadrimestral, però les circumstàncies de la vida (Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity) l'han fet escurçar a un trimestre. I, és clar, queda molt just. Així que el faig avançat i llestos, anirem més de pressa.

És mig autoformatiu mig presencial: jo els faig una sessió de classe tot i que anem a Moodle a buscar la feina, els exemples, els recursos i les tasques. I tenen encara una altra sessió de treball individual on, en teoria, només tenen a Moodle. L'altre dia va anar prou bé, tot i que sempre n'hi ha un que busca allò que ningú no sap exactament on és i et tornes mico.

M'ho estic passant molt bé i, alhora, estic descobrint el programa. Com que el poso a prova extrema i no peta (vull dir que em surt tot allò que li demano, com si fos el seu parent Bord) n'estic quedant molt content. La única pega que li trobo és que el treball amb taules que és una mica senzill tot i que em sembla que l'han solucionat a la versió 2 que aviat? tindrem entre nosaltres en català.

dijous, 21 d’abril del 2005

Tanta feina per no res

Si comparo la meva darrera activitat bloguera amb la de fa un cert temps observo un parell de trets:
  1. escric menys sovint
  2. tinc menys coses a dir
Les raons? La feina, que no me l'acabo i m'absorbeix totes les energies com si d'un forat negre es tractés. I contra més m'hi dedico menys en trec. Quasi bé no em queda temps ni energia per a fer provatures, per a estudiar coses noves, o no tan noves, i veure com van i les possibilitats que tenen. Res. Tot es queda en molta feina i poca diversió.

He de trencar aquesta espiral que no em du enlloc i retrobar l'esperit lliure que m'animava. Vull començar una mena d'orientacions per aprendre LaTeX a cataLàTeX a veure si m'animo i em retrobo amb vells companys i amants del programari lliure que sembla que només hagi de ser Mozilla o OpenOffice. I què hi ha de LaTeX? Jo el faig servir i mai no n'he pagat un duro a ningú. I mira que hi ha coses, des de programari a documentació en línia.

M'hi he de posar.

diumenge, 17 d’abril del 2005

Internalmail i LaTeX

Aquesta setmana ha vingut marcada per dos fets:

Primer: la implementació a nivell d'estudiants del mòdul de correu intern Internalmail. És una mica pesat de donar d'alta les bústies, però espero trobar la manera de fer-ho més senzill. També penso que el professorat de cada curs pot fer una part de la feina tot donant d'alta les bústies entre els estudiants del seu curs.
He preparat també un tutorial destinat als estudiants on s'explica com utilitzar el servei. L'he fet amb LaTeX i, com sempre, el resultat és espectacular.

Segon: he imprès unes targetes utilitzant l'estil ticket.sty de LaTeX. No ha anat malament del tot atesa la dificultat de centrar exactament allò que vols en un espai tan petit com és una targeta. Penso que amb una mica més de temps que li dediqui m'acabaran surtin "clavades".

Per altra banda segueixo publicant de tant en tant (a mesura que el temps m'ho permet) el resultat de les meves investigacions amb LaTeX a la web cataLàTeX. No té moltes visites, però en té. I com que el tema no és precisament molt conegut penso que no està malament. Si tinc una mica més de temps potser començo una mena de curs introductori a base de posts i enllaços.

diumenge, 10 d’abril del 2005

Xtec.net

Tota aquesta setmana que ho veig i, fins avui, ha anat funcionant. Quant em connecto al correu web (per esborrar tota la brossa, spam i missatges no desitjats de la bústia) apareix una nova possibilitat en el nom del servidor, a banda dels clàssis pie.xtec.es o centres.xtec.es. Es tracta de xtec.net.

Ja fa temps que havia sentit parlar que, igual que havia passat amb gencat.net, volíen canviar el nom del domini i passar-lo a .net però em pensava que ho anunciaríen abans i parlaríen d'algun període de proves. És igual, la cosa és que tots aquests dies m'hi he estat connectant per llegir el correu i ha funcionat; avui però sembla que tot el servidor ha caigut, demà serà un altre dia.

dissabte, 9 d’abril del 2005

Fama i més

La meva fama com a bitacolaire ha travessat fronteres. Ara ha arribat fins al Perú. Tanmateix em resta una pregunta: Molta fama sí, però, i els diners? :-D

Bromes a banda el tema ve, em penso, d'algú que a la llista Eduadultos va demanar informació sobre weblogs. Primer va contestar l'Imma donant les seves adreces de blogs educatius, però són en català. Després jo vaig donar l'adreça de la meva webquest que per aquelles casualitats de la vida (i per mandra, també) és en castellà [és un treball per un curs de Thales-Cica en castellà: Elaboración de materiales curriculares multiplataforma] i suposo que per això, finalment apareixo en aquesta web.

Més coses. He instal·lat el darrer pedaç de l'Internalmail a Moodle i corre que se les pela. En Ludo va arreglar els bugs que li vaig reportar i ara va d'allò més bé. Molts cursos tindran per tant missatgeria interna i possibilitats de comunicació sense haver de menester correu electrònic. La pega, però, és que això significa més feina per l'administrador (o sigui, per a mi).

Per altra banda he enviat una ponència per al la Jornada Cibersespiral d'enguany. Ho tenia al pensament de fer-ho des del març, però com que va ser tan extenuant ho anava deixant. I ara, al tornar de vacances i veure que encara tenia temps, m'hi he posat, l'he feta i l'he lliurada al límit del termini. A veure si els agrada i me la deixen presentar. Es titula Activitats autoformatives amb Moodle i hi explico el que faig a la part d'autoformació d'un curs semipresencial sobre OOwriter que estic fent.

També estic acabant el projecte final del curs de Flash, em queden un parell de cosetes i el deixo llest. He respost l'enquest que m'han enviat d'Xtec i ja podeu suposar la meva qualificació per "l'entorn" Educampus. Bingo! En efecte ha estat 0 i els he recomanat, com no podia ser d'altra manera, Moodle.

dijous, 7 d’abril del 2005

Bugs a Uord

Ahir vaig estar preparant una ponència per presentar a la Jornada Ciberespiral d'enguany. I et demanen que utilitzis una plantilla de Uord que t'has de descarregar.

La idea és perfecta: així tothom fa servir el mateix model i totes les ponències tenen un aspecte similar.

Però, ai xiquets! Un hom que estava acostumat (malacostumat, potser?) a treballar amb formats estables me les vaig tenir amb el programet ditxós. Em recordava un malson de document de 40 pàgines en el que quan canviava les vinyetes se m'afegien espais al peu de pàgina. Kafkià.

Doncs ahir em tornava a passar un poltergeist semblant amb la numeració i les vinyetes. Seleccionava dos o tres paràgrafs, clicava la icona de vinyeta i TOTS els paràgrafs del document tenien vinyeta. Tocava l'icona de desfer i a vegades m'ho deixava com jo volia (és a dir, vinyetes només a la selecció) però a vegades treia totes les vinyetes del document, fins i tot les del principi que no recordava haver posat/tret. Vaig tenir més feina a reparar el document que a redactar-lo.

Per això tornaré al meu vell i estimat LaTeX que no em falla mai: obeeix mansament a tot allò que li ordeno. En voleu aprendre? Visiteu CataLàTex