dijous, 30 de setembre del 2004

desinstal·lació de Nvu

Em va passar l'altre dia i avui m'ha tornat a passar: a l'editar html amb el Nvu m'he trobat que em canviava línies de codi de lloc. Escrivia una línia en la pestanya html, canviava a la pestanya normal i no es veia bé, torno a html i m'havia canviat etiquetes de lloc. Solució: desinstal·lo Nvu.
Potser funciona bé sota Linux, de fet està desenvolupat per a Linux, però amb Hasefroch no va bé.

I com que necessitava un editor d'html m'he descarregat i instal·lat el vell i estimat Arachnophilia. Cap problema.
He reeditat les pàgines canviades, he resolt el problema, les he tornat a pujar i aquí no ha passat res. Aquest editor, escrit en Java, és potent, ràpid i eficaç. La pega és que cal saber codi, i no sempre recordo les etiquetes que calen.

Recordem que no solament edita html, també s'hi pot editar qualsevol arxiu de text, css i, fins i tot, LaTeX. Però en qualsevol cas cal conèixer el llenguatge que es tracti.

dilluns, 27 de setembre del 2004

LaTeX i Moodle

Jo que me les prometia felices a l'hora de fer aparèixer equacions numèriques i/o químiques al Google, m'he desinflat una mica.
Resulta que quan vaig instal·lar el Moodle 1.4.1 vaig activar els filtres, especialment pel TeX, tot esperant poder escriure LaTeX i veure, sense més, les equacions. Però la cosa no va funcionar i em vaig adreçar al fòrum de Moodle. Algú em va suggerir activar el filtre, que ja el tenia activat, un altre que hi posés dos $$ en lloc d'un de sol. I aquí la cosa s'animà. Però només vaig aconseguir veure una icona d'imatge, no la imatge.
Finalment l'Eloy Lafuente em va dir que era problema de seguretat al servidor; que hi ha una variable "system" que impedeix el funcionament d'aquestes petites aplicacions.
Així que m'he adreçat al servei de hosting però no hi ha manera, no canvien el nivell de seguretat. L'opció és tenir un servidor "dedicat", és a dir una màquina per a tu sol. I això val una pasta.
En resum: només em queda una opció: fer-me les imatges de les equacions a "casa" (en local) i penjar-les, en acabat, al servidor. Quina pena.

dissabte, 25 de setembre del 2004

Linuxshow

Dins dels actes que cada any organitza l'Ajuntament de Bcn per celebrar el meu aniversari (però que per no fer-me publicitat dissimula sota el nom de Festes de la Mercè) enguany ha muntat un stand sobre programari lliure, anomenat B Software, al capdevall del passeig de Gràcia cantonada Ronda Sant Pere.
Aquest matí m'hi he passat i hi havia tot d'ordinadors corrent sota Linux, un parell de membre de Catux i personal de l'Ajuntament repartint cd's de Catix i programari lliure en català de softcatalà-Palmcat . He demanat pel Linuxshow i, com que començava més tard, me n'he anat a fer un volt i mirar llibres. I després he tornat a veure el show.
Quina idea més bona la del Xavier de Blas amb el Linuxshow Consisteix en un show multimèdia: una presentació en panatalla acompanya la veu i l'explicació (divertidíssima) del Xavier que parla, dóna voltes, fa bromes i, molt important, fa jocs malabars, circ i mim. Tot un show. I mentrestatnt et va explicant perquè sí Linux i no programari captiu. Ens ho hem passat tots molt bé.

Parlant de programari lliure. Ahir vaig retornar al vell LaTeX per a fer una presentació de diapositives amb el pdfscreen. Vaig provar de treure el panell de navegació i posar a baix una barra molt senzilla amb només text, però em sortia en anglès.
Així que ni curt ni peresós vaig editar el fitxer pdfscreen.sty i després de buscar el punt on semblava que s'havia de crear la barra ho vaig traduir. Deso, executo i no va.
Torno a editar i, ara sí, sembla que trobo el lloc exacte. Deso, executo i... funciona! Amb programari captiu això no hagués passat mai.

divendres, 24 de setembre del 2004

jQix 4.8 Released

Avui s'ha alliberat la versió 4.8 del conegut programa jQix.
Què fa jQix?
De tot i força. És un programa potent, acurat i molt flexible que igual t'edita LaTeX que et fa un full de càlcul, que et dissenya una pàgina web o et munta un entorn virtual d'ensenyament-aprenentatge sota php i mysql.
Treballa sota Hasefroch però també sota Linux, tot i que en aquest darrer sistema encara té moltes mancances.
A diferència de la versió 4.7, apareguda avui tot just fa un any, aquesta versió és més flexible, més savia, s'adapta més a l'entorn i defuig les incompatibilitats, tot tirant pel dret.
La única pega és la relació amb el maquinari. A diferència de versions anteriors, més contemporitzadores, la 4.8 intenta superar els problemes que li presenta el maquinari amb imaginació, bona voluntat i paciència, però cada cop més és conscient de les limitacions que el món físic presenta al virtual.
Una joia, vaja.

dimarts, 21 de setembre del 2004

Nvu

Necessitava un editor HTML i no volia tornar-me a instal·lar el vell Dreamweaver 4 que em distorsionava les pàgines amb divisions. Així que estava per tornar-me a baixar l'Arachnofilia però he recordat que vaig veure que la Universitat Jaume I regalava als seus estudiants un cd amb programari lliure, entre el qual hi havia un editor d'HTML anomenat Nvu
Així que he anat a la seva pàgina, he vist un parell de captures de pantalla que m'han agradat i he decidit baixar-lo. Tot i que està pensat per a Linux hi ha versions per a Mac i per Hasefroch, aquesta amb un instal·lador.
Quan l'he tingut me l'he instal·lat sense problemes i endavant. Té una interfície molt agradable, amb pestanyes per moure's entre la vista Normal, blocs de codi i codi HTML. També permet carregar directament les pàgines al servidor (tot i que m'he embolicat i no ho he aconseguit) i gestionar llocs web. En altres paraules, fa tot el que altres programes comercials, però amb cost 0, és de codi lliure.
Una única pega: és en anglès. Però suposo que a la llarga es podrà catalanitzar.

diumenge, 19 de setembre del 2004

Fòrum 2004

Ahir vam tornar al Fòrum. Ens havíen regalat dues invitacions i només haguerem de pagar les entrades dels nens. I tornarem a anar-hi.
A mi m'ha agradat molt, tant les exposicions com els espectacles. Però més els espectacles. Han mostrat una gran diversitat de músiques i de maneres d'entretenir-nos que fugen d'allò a que estem acostumats. I són molt bons.
Ahir vam veure un espectacle de música on uns "cavallets" al girar marcaven un ritme que els músics aprofitaven per seguir. Després Amara, un grup de tres dones japoneses que feien música de diferents parts del món, en acabat un taller de dansa africana amb un ballarí que no parava quiet, un espectacle de música i dansa de la Índia, una cantant grega que feia "trance", un tercet del país i, finalment, la Vella Dixieland.
Hi havia gent però es podia veure tot. La pega va ser les cues per aconseguir menjar i beure. Perquè la resta ja ho teníem tot vist.

Me n'he sortit !!

Si, amiguets i amiguetes, el nostre heroi, o sigui jo, ha actualitzat el Moodle de la versió 1.1.1 (i no de la 1.2 com em pensava) a la 1.4.1 sense cap problema. I mira que n'hi haguessin pogut haver.
Repassem el llistat d'accions:
  1. vaig llegir-me molt ben llegida la documentació per fer l'actualització i vaig seguir totes les passes.
  2. vaig fer còpia de seguretat dels cursos i me les vaig desar a l'ordinador. Només un curs en va donar problemes, però l'endemà hi vaig tornar i no me'n va donar. Misteris de la informàtica.
  3. un altre misteri. La versió instal·lada era tan velleta que no permetia fer còpia de seguretat de la base de dades. Així que em vaig adreçar al servei tècnic del servidor (que per això paguem) i m'explicaren les accions a fer des del panell de control de mySQL. Però no va haver-hi manera. Es tractava de fer una exportació a SQL, un arxiu de tipus text amb tota la informació de la base de dades i que, si cal, es pot importar i reconstruir-la. Però es penjava. Penso que la BD és tan gran que en el procés es penjava el servidor, el servidor d'internet o un servidor de vostès. La qüestió és que em vaig quedar sense còpia de seguretat. Tot un risc.
  4. vaig baixar-me la versió 1.4 del Moodle, perquè ho anava fent a estonetes. Però just a principi de setmana surt la 1.4.1 amb bugs solucionats. Conclusió: pel mateix preu vaig tornar-me a baixar el Moodle, però la darrera versió, la 1.4.1. La vaig descomprimir i la tenia prepara en una carpeta per pujar-la.
  5. paral·lelament (i amb una mica de recança, digue-li canguelo) vaig esborrar tot el contingut de la carpeta /html. Bé tot, tot no: hi vaig deixar el config.php (que hauria de tornar a pujar) i la carpeta /lang amb els llenguatges (n'hi ha la tira i és molt lent de pujar). Només vaig esborrrar completament la subcarpeta /ca (corresponent al català-valencià-balear o com se n'hagi de dir) per pujar-la del tot.
  6. vaig començar a pujar arxius. No sé per què, però el LeechFTP que tants bons resultats em dóna normalment, em presenta problemes al pujar fitxers en aquest servidor, ja em va passar ara fa un any. Un altre misteri de la informàtica. Total, empipat perquè no hi havia manera que em pugés algun arxiu (càrrega no permesa!, no permesa a mi, a l'administrador del sistema, però què s'ha cregut?, màquina infernal!). Total que em vaig baixar el WS_FTP per instal·lar-me'l, però com que anava tant lent el vaig deixar treballant i vaig tenir temps d'anar-me'n a un altre ordinador on ja el tinc, tornar-me a baixar el Moodle, descomprimir-lo i pujar-lo.
  7. Havia penjat al directori arrel del lloc un index.htm per tal que, mentre durés l'operació, ningú no m'arrenqués el Moodle. I ara, amb un petit tremolor de cames i de mans, vaig esborrar-lo i vaig arrencar el sistema. Cap problema.
  8. Una alegria indescriptible m'envaí quan vaig veure que arrencava la pàgina del lloc (encara buida) i s'anaven succeint les pantalles fins arribar a la de login, vaig entrar-hi i, al reconèixe'm, em portà a la pàgina de configuració del lloc. Em demanava variables, les hi donava i anava actualizant els camps i les taules de la base de dades. Un cop llest (potser en total va durar mitja hora) ja tenia el lloc configurat tal i com jo el volia.
M'agrada Moodle. Ara només em queda experimentar i aprofitar les incoporacions de la nova versió. Continuarà.

dissabte, 11 de setembre del 2004

Resum de la setmana

Ostres, ja hi tornem a ser: tinc tantes coses que no tinc temps per "relaxar-me" amb els meus experiments. I encara menys escriure a la bitàcola. Així que avui, que tinc una estoneta, faig un resum de la setmana.

Hem coincidit personalment amb en Paco Rivière de Palmcat. Em va demanar un vídeo i, després de tot l'estiu, li he copiat i el va passar a recollir. Només vam xerrar 5 minuts però van ser intensos. És un friki dels Palms i és d'agrair. Si no fos per ell, i gent com ell, no tindriem res en català pels "organitzadors personals" que és el nom normatiu per aquestes petites maravelles. Enguany no m'he comprat agenda en paper i vaig tot el dia amb l'OP apuntant cosetes, al final m'hi acostumaré del tot.

Moodle 1: ahir vaig començar a fer les còpies de seguretat dels cursos. N'hi va haver una que se'm va resistir, a veure dilluns què se m'acudeix per solucionar-ho. La resta molt bé, sense cap problema. M'he "estudiat" el procés d'actualització i abans d'esborrar res vull assegurar-me que tot queda ben desat. El més petit error em costaria perdre la poca credibilitat que tinc.

Moodle 2: en Carles Bellver ha aconseguit crear el curs Català a la web de Moodle. Ja hi estic apuntat i participant en els fòrums. Està tot molt verd, però és que no té ni dies. Estic segur que ben aviat tindrem una bona comunitat en marxa.

diumenge, 5 de setembre del 2004

Poques novetats

Des que he tornat a treballar se m'ha acabat el temps per a experiments. I això que n'he de fer una, i de grossa.
He de canviar la versió de Moodle que tinc corrent al servidor i passar de la 1.2 a la 1.4: en un any s'ha avançat prou!
Ja sé les passes que he de fer: en primer lloc còpia de seguretat de tot plegat, en acabat esborrar tots els scripts en php i al mateix directori pujar el nous scripts. Aleshores tornar a pujar el config.php i (si déu, alà o digues-li-energia vol) arrencar el lloc des del navegador i anar a la pàgina de configuració del lloc. Senzill, oi?
Em fa una mica de respecte, sempre penses que fallarà alguna cosa i no te'n sortiràs. Recordo que vaig actualitzar al meu ordinador i corrent en local de la 1.1 a la 1.2 i no hi va haver cap problema. Però quan una pila de gent en depèn la cosa és més seriosa. Així que m'armaré de paciència i ho provaré a veure què passa.
I un cop torni a funcionar a veure les moltes novetats que anuncien. I explicar-ho!