dijous, 8 de juliol del 2004

Final de curs

Avui veig la llum al final del túnel. Després d'una quinzena de dur treball avui, finalment, he vist la llum i el final del curs. Demà plego.
I a descansar. Uns dies sense ordinador, ni win ni linux ni ná de ná. Només passar calor, viatjar, veure món i aprendre coses noves de la vida real, no de la virtual.
Bon estiu!

dissabte, 3 de juliol del 2004

Més LyX

Ja vaig entenen més el "concepte" LyX: el que és i el que no és. LyX treballa amb un tipus de fitxer propi (amb extensió .lyx) que, en pantalla i un cop aplicats els "entorns" (semblants als estils de paràgraf) és quasi wysiwyg. Per veure-ho millor, però, pots fer una vista prèvia en dvi o pdf (que no sé per què però no m'acaba d'anar).

Un cop tens el teu fitxer llest el pots exportar a diferents formats: txt, pdf (amb tota la potencialitat de pdflatex), latex, html (no em funciona) o docbook.

Ha estat interessant aquest darrer cas. LyX té una sèrie de plantilles (que t'expliquen com fer però a les que encara no he arribat), i si hom tria la docbookarticle la cosa funciona així: un edita el fitxer lyx com tota la resta, però amb cura de marcar bé els entorns, especialment el que són títols, seccions, etc. Aquesta plantilla permet (no sé per què) desar en format docbook-sgml (a XML es veu que encara no li dona suport) a part dels clàssics txt i pdf. Aleshores vas a la consola i amb la senzilla ordre
db2html arxiu.sgml
obtenim una bonica col·lecció de documents html enllaçat pels clàssics anterior, inici i següent. En altres paraules: allò que fa docbook.
Conclusió: ja no cal editar ni sgml ni XML (amb la pallissa que representa recordar el codi i escriure'l sense errors). Amb LyX es pot escriure quasi en wysiwig, desar en sgml i passar a html.
Què fort! I jo que em pensava que seria un editor de LaTeX semblant al TeXnichs center i resulta que fa moltes més coses.
Ara que per LaTeX és ideal, et permet incloure-hi codi quan ho desitgis [i te'l marca en vermell: ERT (evil red text)], pots posar-hi els preambuls que vulguis, etc. etc. Només cal saber-ne

dijous, 1 de juliol del 2004

LyX

Tornem a la feina i tornen a escassejar els posts a la bitàcola.

M'he instal·lat el LyX a la partició de Mandrake i l'he estat provant. A mi, amb els programes em passa una cosa curiosa: em penso que han de fer el que jo penso que fan i no acabo de veure com van. Si, d'entrada, entrés a mirar què i com ho fan estic segur que els acabaria dominant abans. I si a més em llegís la documentació...Però jo tiro pel dret.

Això ve a tomb del LyX: em pensava que, com que edita LaTeX, funcionaria com el TeXnichs Center. I no. És un editor de textos que, un cop tens el fitxer en format .lyx, pots exportar-lo a LaTeX (extensió .tex), a pdf, a dvi, etc.
Hi he estat treballant tot el matí i he fet una exportació a pdf, un arxiu preciós, que he desat a la partició win per poder-la enviar per correu. Però quan he anat a veure com havia quedat el pdf sota win, gran deceptció: res a veure amb la vista que oferia sota linux. He d'esbrinar el per què.

Què he fet? He tornat a linux i l'he desat com a LaTeX i com a txt, per si de cas. Tornant a win l'he editat amb el TeXnichs, he fet algun arreglillo perquè no me'l passava i, finalment, he obtingut un pdf amb cara i ulls.
Conclusió: hi he de seguir treballant.