diumenge, 27 de juny del 2004

CATix

Avui de bon matí me n'he anat, renquejant encara, cap al quiosc a comprar-me l'Avui amb el famós CATix.

Així que he arribat a casa l'he posat al portàtil i s'ha penjat a mig camí, just enmig del programet d'arrencada. He tornat a reinicialitzar i tornem-hi, se m'ha tornat a penjar una mica abans que la primera vegada. He hagut de treure el cd amb un clip (no responia a res) i apagar l'ordinador per la cara.

Després d'això qualsevol persona en els seus cabals hagués practicat llançament de disc amb el CATix, raó per la qual ho he tornat a provar amb el meu vell ordinador Pentium III a 800. I ha funcionat a la primera. Ha arrencat fins al final i he pogut veure el famós escriptori KDE 3.2: molt bonic.

He fet un repàs al programari i destacaria Quanta Plus. Ja vaig parlar de Quanta com a interficie per editar DocBook XML. Però ara està millorada, amb més dtd's per a Docbook, html i CSS (que he de provar). Total, que supera amb escrix la versió que tinc al Mandrake. He de mirar d'actualitzar-la (Si m'hagués servit per alguna cosa el curs d'Xtec ara sabria com fer-ho!)

La pega: l'eterna maledicció amb els mòdems. He pensat en comprar-me un mòdem USB i veure què passa. Només em falta la pasta.

dijous, 24 de juny del 2004

Un bon sant

Aquest és un bon sant. I és que em reincorporo a la vida normal, corrent, monòtona i avorrida. Què bé! Ja tinc l'alta per dilluns.

Han estat quasibé tres mesos llaaargs però que he aprofitat per a fer una sèrie de coses que, amb el poc temps de què disposo normalment, no hauria pogut fer.
He redactat una sèrie de documentació que ens feia falta i no teniem. He fet la web nova del "centru". He penjat una pila de coses meves (i encara me'n queden més). I he après a fer anar LaTeX.

Amb LaTeX passa una cosa curiosa: no fa res que no pugui fer l'Acrobat writer amb documents word o OOwriter. així que un es podria preguntar: per què LaTeX?
Per "puntillo". Perquè em venia de gust. "Hasta" per provar-ho.
Era un repte i l'he assolit. I això és el que fa seguir.
Deu ser la mateixa sensació d'aquell que fa un cim, acaba una carrera o resol un enigma. És la sensació d'haver superat els esculls i sortir-se'n visctoriós, de marcar-se un objectiu i lliutar fins a assolir-lo. És la filosofia hacker, oi?

Tornaré a fer servir LaTeX a partir d'ara? Penso que sí, però com a hobby. Com faré servir DocBook. Molt probablement editaré amb un processador de textos i, en acabat, faré els canvis oportuns per obtenir el resultat desitjat.

I si no, el temps ho dirà.

Per cert, un enllaç amb trucs per LaTeX de la Univ. de Murcia.

dimarts, 22 de juny del 2004

Avui pot ser un gran dia

I no solament perquè es presenta la distribució Càtix de la que ja vaig parlar ahir.

Avui potser ja em donen l'alta i torno a la vida normal. No està malament passar-te una temporadeta a casa. Però si et trobes bé, si et fa mal el peu a cada passa que fas la cosa canvia. I a mi encara me'n fa de mal, però me'l puc aguantar. I per patir tant se val a casa com a fora.

Continuarà.

dissabte, 19 de juny del 2004

Jornada Espiral 2004

Aquest matí, junt amb l'Imma i la Pepa, hem fet la presentació sobre formació d'adults a la Jornada Espiral 2004.
Ha anat molt bé, però se'ns ha fet molt curt: hi havia tantes coses a explicar que deu minuts han passat volant. Es pot veure la meva presentació (NO és pouerpoin, és PDF!!). He de dir que ningú no s'hi ha adormit i semblaven prou interessats ;-)

En un esdeveniment així, a part les comunicacions que solen ser sempre interessants, sempre s'hi troba gent. Jo m'he trobat amb l'Antonio Sánchez amb qui vaig fer el postgrau d'anglès l'any 99 a la UAB i que ja treballava amb simulacions telemàtiques, un camp que crec dóna molt de sí i ha de permetre explotar ben a fons les eines d'Internet.

També he conegut personalment la Bea Marín, que porta entre moltes altres coses Actilingua. Fa un any i mig que vam coincidir al ciberespai just en els inicis dels blogs i del php i ens intercanviarem informacions, consells i enllaços.

També hi havia força gent d'adults, si tenim en compte el petit percentatge que representem. Però és que sempre hem sigut molt actius.

dijous, 17 de juny del 2004

LaTeX i presentacions

Hi ha un paquet de LaTeX anomenat pdfscreen i fet per un grup d'usuaris professionals de la Índia que permet fer presentacions amb diapositives tal com fa el pouerpoin o l'OpenOffice Impress.

Avantatges? El resultat és un arxiu PDF que, com el seu nom indica, és més portàtil i independent de la plataforma: es pot llegir des de win o des de Linux amb l'Acrobat Reader (gratuït). Així no cal tenir instal·lat res més per poder-los veure.

El resultat és molt configurable: es pot fer la presentació amb panell de navegació a la dreta o l'esquerra, amb més o menys botons, amb botons gràfics o de text, sense panell i canviant tots els colors de tot plegat.

S'edita el fitxer tex normalment amb la única precaució de cridar al paquet pdfscreen i tenir instal·lats els paquets més usuals. I el resultat és espectacular.
En realitat es tracta d'un document pdf amb diferents pàgines apaisades (cada diapositiva és una pàgina)que passen al fer clic al botó. Però fa l'efecte o la il·lusió d'un seguit de diapositives.

En voleu veure un exemple, oi?
Feu clic aquí

dilluns, 14 de juny del 2004

PDA

Ara fa temps que no en parlo del meu PDA, bàsicament perquè mentre estic malalt tinc menys activitat que les neurones de Letizia Sapater i no hi apunto res.
Però ara que començo a fer la viu-viu hi he tornat i, de la mà de'n Paco Rivière de Palmcat he descobert el visor Plucker: una joia.

Què fa Plucker? és un visor de documents en format pdb; vol dir en un format mínim que conté text i imatges senzilletes. Permet llegir còmodament aquests documents perquè té diferents mides de lletra, s'avança fàcilment i els enllaços funcionen.
Ve a ser un navegador de butxaca. Perquè el seu medi són els arxius de text txt i les pàgines (i llocs) web, que convertim a pdb amb un PluckerDesktop que cal instal·lar a l'ordinador.
No cal dir que tant el visor con l'eina d'escriptori són gratuïtes, de codi lliure i en català.
Hi ha una pila (no gaire alta encara) de documents per a Plucker, però un en pot crear més tot transformant escrits propis.
I és el que he fet. He passat la meva Introducció a l'OpenOffice Impress a format d'ordinador de butxaca i es pot descarregar des d'aquí
Val la pena: es veuen les captures de pantalla, funcionen les barres de navegació i el contingut és taaant bo ;.)

dissabte, 12 de juny del 2004

LaTeX sota Linux

Avui he volgut veure com va LaTeX sota Linux. Ja fa temps m'havia instal·lat el paquet rpm de Mandrake per LaTeX sense ni saber com anava. I avui que en sé una mica més, des del meu ordinador, he entrat a Linux i he mirat què hi tenia. Hi era tot: el LaTeX i el pdflatex, així que he fet un document molt senzillet des de l'emacs (ell solet ha detectat que era un arxiu tex i m'ha mostrat una opció més de menú) i, tot obrint una consola i teclejant
latex arxiu.tex
he obtingut el fitxer arxiu.dvi. No tenia cap visor de manera que m'hi he instal·lat xdvi des del rpmmandrake i l'he vist d'allò més bé. A continuació he escrit a la consola
pdflatex arxiu.tex
i he obtingut ràpidament arxiu.pdf que, un cop obert, oferia el magnífic aspecte de sempre.

Aleshores me n'he anat a la partició de window$ on m'he instal·lat el TeXnichscenter i el MiKteX i he recuperat una plantilla que he copiat a la partició Linux i l'he passat directament a pdf: un èxit. Sembla que per defecte ja tinc tots els packages necessaris instal·lats i el pdf m'ha quedat exactament igual de bé que sota win.

Ara ja puc treballar indistintament sota qualsevol dels dos sistemes operatius. I win em servirà per descarregar packages que em faltin.

dijous, 10 de juny del 2004

LaTeX para las humanidades

El passat dijous, juny 03, 2004 parlava d'un misteri amb un tutorial de LaTeX, el conegut LaTeX para las humanidades, que no podia obrir amb Adobe Acrobat sota windows, però sí sobre Linux.

Bé, a Internet no hi ha misteris i vaig rebre un missatge de l'autor, l'àtopos,(un saludo, Luís) que em deia:

1) que llegeix aquesta bitàcola (i això que encara no parla el català ;-)
2) que algú més li havia reportat el mateix problema.

Aleshores va revisar el codi i per un única coma mal posada apareixia l'error. Un cop revisat em demanà de comprovar-ho i, naturalment, està solucionat.
Recomano vívament la lectura del tutorial encara que us vulgueu embolicar (de moment) amb LaTeX. Només pel plaer de la lectura. Cal reconèixer la imaginació i feinada que hi ha al darrera.

Per altra banda també he rebut correspondència de'n Paco Rivière de Palmcat, la millor font de programari lliure i en català per a PDAs. He de comprovar com va la instal·lació del Plucker, un visor de documents, a la Clié. Només cal trobar el moment.

Sembla estrany les coneixences que es fan per Internet.

dimarts, 8 de juny del 2004

Programari

Avui 2 temes de programari.

El primer de programari lliure perquè he començat a treballar les fòrmules matemàtiques amb LaTeX i ha resultat prou bé. Si en voleu veure un exemple feu clic aquí.

L'altre de programari amb llicència, el vell Flash 5. No sé per quina versió deuen anar, però jo prou feina tinc amb aquesta. Vaig fer-ne un curs a Xtec ara fa un parell d'anys i des d'aleshores no l'havia tocat. És prou potent i fa una pila de coses, però amb el tractament d'imatges penso que hi he de dedicar massa hores per a un resultat molt petit.

És el que m'ha passat avui, que per a fer una animació de 23 segons m'hi he passat tot el matí. Cal dir en el seu descàrrec que no me'n recordava de cap detall, només de les idees generals i he hagut d'anar consultant els apunts a cada moment. Però un cop ho he tingut clar he anat bastant de pressa i me n'he sortit com jo volia. Un 10 ;-)

diumenge, 6 de juny del 2004

Thunderbird i més programari lliure

Avui, finalment, m'he instal·lat el gestor de correu Mozilla-Thunderbird 0.6. Feia dies que me l'havia baixat però com que no podia accedir al "meu" ordinador (vaig de prestat) no l'instal·lava; però avui, que ja em trobo més bé, m'he arrossegat fins a la meva vella, antiga i estimada màquina i l'hi he donat material nou.

Qué bé! Quin programa més ben presentat i funcional (tot ha anat bé a la primera!) I lliure (i de franc) i en català.
Ara ja tinc l'IE i l'Outlook arraconats essent substituïts pels Mozilles corresponents.

Del Firefox ja en vaig parlar, i ara, quan conegui una mica més el Thunderbird, ja us en faré cinc cèntims. De moment ja puja i baixa correu, només cal personalitzar-lo i fer-me'l meu.

I més programari lliure: sembla que els brasilers van forts amb el programari lliure. Avui en Gilberto Gil diu que cal una "reforma agraria" al camp de la propietat cultural. Tot això al sí del 5è fòrum internacional de S.L. de Porto Alegre (Brasil)

De tota manera tot plegat és una mica estrany: aquest fòrum està patrocinat, entre d'altres per IBM, HP, etc. Em sembla que no n'hi ha un pam de net en tot plegat (estaratègies empresarials per desbancar al gegant de les finestres?).
Mentre tant aprofitem-nos tan com puguem perquè el S.L. pot donar molt de joc.

dijous, 3 de juny del 2004

Knoppix 3.4

Amb la revista Todo Linux d'aquest mes ve el live-cd Knoppix Debian 3.4. Molt bo: és fàcil de fer córrer i et detecta tot el detectable: el winmòdem no, és clar.
M'he estat entretenint tafanejant una mica a veure qquè hi havia i hetroabt un parell de coses interessants:
  • Scribus: un programa per fer autoedició tipus pagemaker. No hi he treballat mai amb aquest tipus de programa, però m'han dit que són molt potents. No es tracta d'editors de textos, sinó de compaginadors. Distribueixes text i imatge per la pàgina de manera que sigui atractiva i fàcil de llegir. A destacar les possibilitats d'imprimir en PDF. Me n'adono que Linux i PDF van molt units.
  • He vist pàgines PDF sota l'Adobe Acrobat per a Linux. Idèntiques que sota win, molt bé, un punt pel Sr.Adobe. A destacar el misteri de "LaTeX para las humanidades" que sota win no permet veure certes pàgines (d'altres sí) però sota Linux les veig totes, tant se val que sigui amb l'AdobeAcrobat com amb un altre visor de pdf.
  • Com que l'entorn és KDE em vull mirar amb més calma el programari que porta, que és molt i les darreres versions.

Ja seguiré explicant.

dimarts, 1 de juny del 2004

MIT i lluita contra l'obscurantisme

És de destacar la feina que fa el MIT (Massachusetts Institute of Technology) tot divulgant a la comunitat internacional alguns dels cursos que ofereix aquesta prestigiosa institució. Estic parlant del MIT Opencourseware que, en paraules seves és un recurs lliure i gratuït per a universitats, estudiants i autoaprenents de tot el món. Dóna suport a l'objectiu del MIT de promoure el coneixement i l'educació i serveix al món del segle XXI.
És una publicació dels materials dels cursos
No requereix cap mena de registre
No dóna cap títol ni permet l'accés a la Universitat.

Però està molt bé que el coneixement es difongui i no quedi tancat i barrat.

Encara recordo aquelles cares d'espant quan proposava penjar a la Xarxa les proves de GE. I és que qui té por de mostrar el que fa és perquè sap que no ho està fent bé. Si no de què.