diumenge, 30 de maig del 2004

Edutec 2004

He rebut una invitació d'Edutec 2004 per fer un taller sobre Bitàcoles.
Suposo que em deuen haver trobat a partir de la intervenció a les 3es Jornades Multimèdia educatiu al juny del 2001 i als pings a bitacoles.net.
Al principi em pensava que era per a aquest mateix perquè només parlaven dels dies, i no del mes. Però al visitar la web he vist que és pel novembre i que tindré temps per preparar-lo amb calma. I els diré que sí, pot estar molt bé.

dissabte, 29 de maig del 2004

Internet Archive

És un lloc que allotja material gratuït per ser baixat i llegit/escoltat. Hi ha diferents projectes, com ara Million Book Project, que com el seu nom indica té com objectiu penjar a la Xarxa aquest nombre de llibres de lliuera accés.
També hi ha el Projecte Gutemberg amb llibres i audio-llibres que es poden descarregar en diferents formats (txt, xml, mp3, etc).
Hi he arribat a partir de Cretive Commons que ha creat la versió 2.0.
Hi ha d'haver més llocs d'aquests que, lluny del lucre comercial, ofereixin continguts lliures i de qualitat. Però cal trobar-los.

dijous, 27 de maig del 2004

Més LaTex

Aquests dies he estat treballant amb LaTeX. A partir dels manuals que vaig baixar de la web, dels que vene amb els propis paquets (com ara el de fancyhdr ) i, sobretot, dels exemples que he anat trobant (com ara els de la AMS) he anat entenet com funciona i, la veritat, no és tan difícil sempre que no li demanis massa. He fet alguns documents per l'escola i han sortit elegantísims i molt reeixits.
Ara he ensopegat amb les taules, però em sembla que me'n sortiré també perquè he trobat un Tutotial online del grup d'usuaria indi molt interessant. I deixo pel final el tema del llenguatge matemàtic que en realiat era el que volia conèixer), però em sembla que em costarà una mica més.

dimarts, 25 de maig del 2004

Ramon Margalef

Diumenge passat es va morir en Ramon Margalef, catedràtic emèrit d'Ecologia de la UB. L'altre dia en parlàvem amb l'Anna i, encara fa més poc, amb l'Agustina perquè va sortir al Periódico que complia anys, 85 en concret.
Feia temps que no en sabíem res i és que era molt gran. Però sempre recordarem aquelles classes on es veia que disfrutava (ell a la seva bola i nosaltres, pobres estudiants dels 70's, a anys llum d'ell).
Ens va fer veure la necessitat de saber mates per lligar-les amb la Biologia, perquè si no aquesta es quedava o bé en filosofia o bé en història natural rància. Però mai vam acabar entenen el sentit d'aquelles equacions diferencials que expliquen fenòmens biològics.
I ara fa poc, tot llegint la Lynn Margulis, hi vaig tornar a pensar. Sobretot quan parla del sentit de la vida i el compara amb que té la mateixa finalitat que els tornados: disminuir el gradient d'entropia entre dos punts.
En pau descansi el fundador de l'Ecologia (ciència), que no ecologisme (fil de pensament i actuació subsegüent).
Un altre català universal, però desconegut pel gran públic.

diumenge, 23 de maig del 2004

Més Arachnophilia

Tots aquests dies he estat treballant amb Arachnophilia. Després de configurar-lo m'hi he posat en serio a treballar i va molt bé. Si alguna cosa es desgavella és culpa meva perquè provo ordres sense saber de què van i fa el fa. Però sempre ho arreglo i me'n surto.
L'altre dia vaig editar l'entrada RSS amb ell, però no fa més que un editor de text tipus bloc de notes. Res a veure, per tant, amb el famós Quanta (sota Linux) que és capaç de presentar-te les etiquetes per html o docbook.

També em vaig entretenint i fent cosetes amb LaTeX. He aconseguit fer una plantilla molt reeixida d'article que inclou tapa amb resum i sense número, pàgina índex sense número i a partir d'aquí pàgines amb capçalera amb nom de secció i subsecció i peu amb pàgina. em queda encara posar el total de pàgins que va en un altre paquet que m'he baixat.
Els resultats són, en dues paraules, im presionants.

He provat un parell de live-cd al portàtil, el conegut Guadalinex del que ja vaig parlar, i de Mandrakemove. Cap dels dos, però, ha estat capaç de detectar el mòdem. És la meva maledicció: Linux sense Internet.
Hi ha una cosa que no acabo d'entendre. Guadalinex no em deixa veure el contingut del disc dur (Windows) i en canvi amb Mandrakemove puc llegir i veure arxius, però no escriure-hi. Penso que té a veure amb històries de permisos de root o cosa semblant.

dimecres, 19 de maig del 2004

Arachnophilia

A més d'un amor fora de tota mida cap a les aranyes, Arachnophilia 5.2 és un editor de codi HTML net.
Estic tip del MSFrontPage que "embruta" el codi d'una manera de no dir. I no és solament el [meta name="generator"}], això seria el de menys. Tampoc és el tractament als caràcters estesos que apareixen al codi en lloc de les entitats (el fet que surti "ç" al codi font en lloc de "& ccedil;" pot fer que alguns navegadors mostrin malament la pàgina. Però el que ha omplert el got de la meva paciència és que cada cop que insereixo un trosset de text me l'envolta entre [span lang="es"][/span] tot i que li poso com a idioma per defecte el català. No me n'he sortit. Al final penso que té a veure amb la versió de Win que corre.

Total, que vaig provar l'OOWriter per editar codi, però queda a anys llum del que vull, només serveix per fer cosetes molt senzilles.

I ahir, navegant per un lloc de freesoftware vaig retrobar aquest nom. Ja fa temps que me l'havia descarregat i treballat amb ell i, al tornar-lo a veure, me'l vaig baixar i instal·lar. Avui m'hi he dedicat una mica i he traduit tots les menús i barres d'eines (la cosa més fàcil del món). Està basat en Java i totes les accions són macros que es poden editar, crear de noves, etc.

I no solament crea i edita un codi HTML molt net, és capaç d'obrir i editar quasi bé qualsevol arxiu de text (fulls d'estil RSS, script de java, de php, de perl, etc i LaTeX!!). Està molt ben acabat, és agradable a la vista i és còmode de fer anar; no és wysiwig però amb un sol clic t'obre el navegador, quasi tan ràpid com clicar la solapa a FP.

Ara el vull probar per fer la webquest amb què acabaré el curs de Mileto. Continuarà.

dimarts, 18 de maig del 2004

OpenOffice i DocBook

Ho he aconseguit: obrint una plantilla d'OpenOfice anomenada “Docbook Template” que em vaig baixar del lloc web, i tot seguint les instruccions del l'article DocBook Filters - Read and write docbook xml using OpenOffice.org, al final he aconseguit editar XML-docbook de forma WYSIWYG.

M'explico: a partir de la plantilla editem un document d'OO normal amb les seves seccions i estils corresponents i, un cop el tenim fet, anem a Fitxer ->Anomena i desa i triem Docbook (simplificat)(xml). Fins auí m'havia funcionat, però em deia que hi havia un error d'entrada i sortida i no hi havia manera de fer l'exportació, només m'ho feia a XML però no a docbook. Però vaig canviar alguna cosa (no ho sabré mai) a la configuració del programa i ara ja va bé.

Avantatges? Molts. Puc obrir una document de word que ja tingui fet amb l'OO, copiar-lo a un document nou sobre la plantilla de DocBook, introduir les seccions i estils que calgui i desar-lo en format Docbook. Aleshores amb l'XML anem a Linux i fem allò tant bonic de db2html per obtenir un conjunt de pàgines web lligades entre sí que permeten la navegació com si fos un llibre.

Hi he de seguir treballant.

divendres, 14 de maig del 2004

Guadalinex 1.0

Amb el número de maig de la revista TodoLinux ve, de regal, el cd amb la distribució Guadalinex 1.0, l'adaptació que ha fet la Junta d'Andalusia del celebèrrim Linex extremeny.
Quin tros de CD i de sistema operatiu!. Està basat en Debian i utilitza l'escriptori (i el programari) de Gnome: guapíssim. Pot funcionar com a live-cd (arrenques l'ordinador des del cd i no toques per res el disc dur) o te l'instal·les. Jo l'he fet servir de live, arrenca de seguida i t'ofereix una intefície molt senzilla: "pa garrulos" com ara jo que de seguida anem a toquetejar-ho tot, obrir tots els menús i mirar a veure què hi ha.
És molt intuïtiu, et separa les aplicacions per allò que les faràs servir (oficina, internet, etc) i, en un raconet, queda el menú de Debian complet amb totes les aplicacions per a entesos. El que, per variar, no he aconseguit arrencar ha estat la connexió a Internet via mòdem, però ho tornaré a intentar (ara sé que el mòdem és al COM3!)

Conclusió: m'ha agaradat molt. Penso que és la manera en què el programari lliure pot arribar a la majoria del públic (que no té ni p.idea [ni falta que fa] de què és Linux ni de com es configura no-sé-què ni de què és una línia d'ordres). El que vol és escriure un document, desar-lo, imprimir-lo i navegar per Internet.
Per altra banda he sentit vergonya. Vergonya que a Catalunya, fins no fa massa capdavantera en moltes coses del ram educatiu, hagi quedat no endarrerida, sinó a anys llum de tot això. I no n'hi ha prou amb què una colla de frikis ens hi dediquem. Cal un esforç institucional que no hi ha hagut (ni em sembla que hi haurà, al pas que anem). Aquí el Sr. Portes és l'amo i senyor.

dimecres, 12 de maig del 2004

Primera experiència amb LaTeX

Feia uns dies que m'havia baixat MiKTeX, el paquet de LaTex per a Hassefroch però no em venia de cara instal·lar-lo. Però ahir, finalment me'l vaig instal·lar. I a causa de la meva absoluta ingnorància sobre el tema (només havia llegit alguna introducció) vaig començar pel més pesat: mirar-me les ajudes del programa. Una de les coses que deia era que necessitaves un editor de TeX, que podia ser el mateix Bloc de notes, però que n'hi havia de més potents i adaptats. En concret recomanava TeXnicCenter, programa que em vaig baixar.
I aquest matí, tornem-hi a llegir l'ajuda a veure si m'aclaria. I, al final, m'he posat a potinejar-lo una mica i editar un petit arxiu tex que he tret del tutorial, l'he pasat a PDF i aquí en podeu veure el resultat. Senzillament espectacular: no solament ha passat correctament el contingut, ha generat un índex i ha posat marcadors al pdf.
Ara només em queda aprendre'n ;-))

dimarts, 11 de maig del 2004

Com publicar les nostres entrades RSS a Bloglines?

L'Imma pregunta com fer públiques les nostres subscricpicons a entrades RSS a Bloglines.
Res més senzill: només cal entrar l'usuari i contrasenya, i quan a la part superior dreta apareix el missatges "Hello usuari" fer clic sobre Edit profile, és a dir, editar el perfil personal.
Hi apareix una pàgina amb una pila d'opcions a canviar, des del nom d'usuari o contrasenya fins a fer públics o no les entrades RSS. Aquesta part es diu:
Share Subscriptions
You can make your subscription list publicly viewable. If enabled, people can view your subscriptions and you can use Bloglines to manage your blogroll.
Compartir subscripcions
Podeu fer visible per tothom la vostra llista de subscripcions. Si l'activeu es podran veure les vostres subscripcions i podreu usar Bloglines per gestionar-ne la llista

Ara el que toca és triar l'opció Yes (Sí) i anar al capdavall de la pàgina i fer clic al botó Change profile (Canvia el perfil).
Aixó genera una página amb URL de l'estil http://www.bloglines.com/public/usuari

dilluns, 10 de maig del 2004

Novetats a Blogger

Feia un any que Google havia comprat Blogger però no s'havia notat, especialment en l'aspecte tecnològic.
Avui, però, s'han presentat totes les novetats de cop: un nou disseny i sistema d'ajuda que facilita molt la feina de donar-se d'alta o de fer posts. Tot molt intuïtiu.
He aprofitat per actualitzar una mica, jo també, la meva plantilla i afegir un títol per cada post i, el que més gràcia em fa, una entrada RSS pel Blog.
Aquesta entrada RSS es genera automàticament cada cop que es fa un post, i no com la del lloc web que l'he d'editar a mà. Arribarà el dia, però, que Xtec ens oferirà prou suport tècnic com per fer això i molt més.

dissabte, 8 de maig del 2004

Més RSS
He publicat al meu web una pàgina molt senzilleta anomenada Comencem amb RSS d'introducció a què són les entrades RSS i com llegir-les, i fent propaganda de Bloglines i del seu servei de publicació de les entrades RSS dels seus usuaris.
He aprofitat l'avinentesa per actualitzar l'arxiu rss ia ara està completament al dia.
També he aprofitat per afegir al meu bloglines els enllaços a la pàgina de l'Imma i la Bea, així com a la meva pròpia pàgina! que no la tenia enllaçada (ja se sap, en casa del herrero...)

SPIP
Tenia una pila d'espais a miarroba, un servidor gratuït d'espai web amb suport a php i mysql, on hi havia provat nuke, un wiki i vaig provar de fer córrer Moodle sense èxit.
Va estar un temps apagat i no admetia ni altes ni edició dels llocs. Però ara hi han tornat i volia penjar un gestor de continguts. I he vist que hi ha molta gent contenta amb SPIP (Systeme de Publication Pour l'Internet) de codi lliure (naturalment) desenvelupat per francesos (país on té molt d'èxit) i traduït al català. Intentaré pujar-lo a veure si el puc fer córrer en proves.

dijous, 6 de maig del 2004

RSS
Avui va de RSS. Sí d'aquests quadrets carbassa arxiu RSS per a aquest lloc web que apareixen a totes les pàgines que s'actualitzen freqüentment.
Resulta que els RSS són "el no va más" en el futur de l'educació.
Per què? us demanareu, Què fan els RSS?
Ho vull explicar amb més calma en un article que vull escriure, però de moment vagi per endavant això:

Els RSS són petits arxius de text organitzat (en format XML) que contenen informació. Quina? Doncs les actualitzacions d'un lloc web com ara les darreres notícies, artícles acabats de penjar, etc. Per això són importants, perquè donen notícia dels darrers canvis.

Hi ha programets que es dediquen a llegir aquests RSS, se'n diuen Agregadors, com per exemple el de codi obert Feedreader. Un hi escriu l'adreça del lloc que ha d'anar a llegir (per exemple: http://www.xtec.es/~jqueralt/jqueralt.rss) i, quan el tenim en marxa, visita aquella adreça amb una certa periodicitat. I així que hi troba una novetat t'ho anuncia. Instantani.

Però el millor que he trobat ha estat un lloc web gratuït que fa el mateix, i encara més.
És Bloglines Veureu, un s'hi registra i, un cop hi té el compte, pot anar afegint-hi les adreces dels seus RSS preferits i, en acabat, llegir-los, de manera que no cal instal·lar-se cap programa a l'ordinador, només cal anar a la pàgina web.
Però el millor de tot és que es poden fer públics i compartir-los amb altres persones. Per exemple, a la part dreta d'aquest Weblog trobareu un enllaç que diu Els meus RSS, si hi feu clic veureu quins llocs m'interessen i visito periòdicament.
Interessant, oi?

dimecres, 5 de maig del 2004

Descàrregues:

He descarregat el pedaç que impedeix que entri el famós Sasser i de moment (i que duri) funciona. Ara que en certes institucions catalanes (el manteniment de les quals córre a càrrec d'una famosa multinacional) el desastre va ser èpic: fins avui no se n'havíen sortit. Potser caldria canviar de sistema operatiu i/o empresa de manteniment?

També m'he descarregat MiKTeX en versió reduïda. És un programa per fer anar el famós TeX i LaTeX i convertir-lo en PDF de qualitat. Així que n'aprengui en donaré notícies. De moment m'he baixat un parell de tutorials (un de bulma) i un en anglès i no sembla excesivament complicat. Ja ho veurem.

dissabte, 1 de maig del 2004

Avui l'Imma se'n va a sentir en Richard Stallman a Mataró. A veure si es converteix a la fe vertadera ;-))
Bromes a banda pot se rmolt interessant aquests sèrie de xerrades del pare del software lliure. Ajuden a difondre la idea que els programes poden ser creats, utilitzats i millorats per molta gent, que és la manera com avança el coneixement humà. I a sobre de franc! je je.
M'he donat d'alta i he escrit la meva pàgina al Qui és Qui de la societat de la informació.
Penso que ja tinc una edat i he fet una feina com per tenir un raconet al Hall of fame d'aquest país, oi? La meva autoestima ho necessitava.